Barion Pixel

Hívjon:  +36 30 474 9631 
E-mail:  hungary@awme.net

2015. februári hírlevél – Karamoja projekt

Kedves Barátunk!

A múlt októberben a Mission Aviation Fellowship egyik tereprepülőjével Uganda messzi tájaira utaztam. Ez a vidék olyan távoli, hogy tanítványaink százai két napot töltöttek azzal, hogy leszállópályát vágjanak a bozótban. Önkéntelenül is eltöprengek azon, amit az Úr tett, hogy engem és csapatomat elhozza erre a távoli helyre.

Több mint két évtizede az Úr arra indította Don Krow-t és engem, hogy létrehozzunk egy tanítványképző programot Tanítványság Evangélizáció (TE) néven. Nagyjából az idő tájt egy jó barátom és vezetőtársam, Bob Nichols, a Calvary Cathedral gyülekezet pásztora a texasi Fort Worth-ből, bérelt egy televízióállomást. Ezt a bizonyos tévéállomást egy kínai kommunista üzemeltette, aki előzőleg Idi Amin propagandagépezetét segített felépíteni. Mára azonban egy 50,000 wattos gépházzá alakították, amely keresztény műsorokat sugároz a hét minden napján, napi 24 órában. Én 2005-ben kezdtem sugározni a Gospel Truth (Az evangélium igazsága) című műsoromat a Lighthouse TV-ben, az ugandai Kampalában.

A Charis Bibliaiskola egyik ugandai missziós útjának hatására egy hallgatónk, Leland Shores odaszánta az életét, hogy a TE programot elhozza Ugandába. Végül az élete hátralévő részét ebben az országban töltötte, és 2011-ben halt meg.

Eleinte sok ellenállásba ütközött Isten kegyelmének üzenete, de Leland stratégiailag úgy döntött, hogy 800 pásztor tanítvánnyá tételével kezdi, akik viszont hetente 64,000 gyülekezeti tagot tanítottak. A tanítványképzés hosszú évei után úgy becsüljük, hogy mostanáig körülbelül 500,000 ugandai vett részt a programban.

A pásztorok egyike Francis Tumusiime volt, aki Uganda legnyugatibb részén pásztorolt egy gyülekezetet Kaseséban. Amikor először találkoztam Francis pásztorral, a nyakán lévő rákos daganat veszélyeztette az életét, de a You’ve Already Got It! (Már a tiéd!) című tanításom kijelentése orvosi és műtéti segítség nélkül tette szabaddá. Francis személyesen több mint 300 pásztort tanított. Az Andrew Wommack Ministries az utóbbi nyolc évben támogatja őt és tanítványait, hogy három rádióállomáson naponta sugározhassák a TE programot.

2012-ben ugandai utam során Francis pásztor elvitt az ország egyik magányos, elzárt területére, ahol csak kevesen hallottak Jézusról. Egy összességében 200 lakosú falunak prédikáltam, és a lakosság feléért imádkoztam, hogy üdvösséget nyerjenek, de kiábrándító volt. Nem említhettem nekik a keresztet, a rómaiakat vagy Izraelt, mert semmit sem ismertek a falujukon kívül. Azt sem tudtam, hol kezdjem. Azon töprengtem, honnan tudhatják igazából, hogy mit tegyenek egy csupán harminc perces üzenet után.

Odafordultam Francis pásztorhoz, és így szóltam: „Segítened kell. Amit ma tettem, az nem a tanítványságról szól. Ezeknek az embereknek szükségük van arra, hogy tanítsák őket.” Ő azt válaszolta, hogy az Úr már felkészítette erre. Francis pásztor néhány hónappal azelőtt bejelentette a gyülekezetének, hogy el fog menni és utazó szolgálatba kezd a TE programmal, hogy a lehető legtöbb embert elérje. Majd felajánlotta, hogy vállalja a karamojong népcsoport tanítvánnyá tételét.

Miután felvettük Francis pásztort a szolgálócsoportba, 2013 januárjától ő és csapata rendszeresen utazik Karamojába. Ezen kívül négy nagyobb városban teszik tanítványokká az embereket a térségben lévő Pentecostal Assemblies of God gyülekezettel együttműködve.

Először a JÉZUS filmet mutatják be a lakosság anyanyelvén. Dél-afrikai partnereink vásároltak egy kisteherautót, és felszereltek egy speciális utánfutót generátorral, hangfalakkal, vetítővászonnal és minden szükséges dologgal a JÉZUS film bemutatásához. Ezt követően dél-afrikai irodánk vezetője elhozta a teherautót és az utánfutót, és átadta Francis pásztornak.

A film nagy siker! A legtöbb ember először látja. A film eredetisége az egész falut szóra bírja. Az emberek rákiabálnak a farizeusokra; és sírnak, amikor Jézust keresztre feszítik. Majd amikor feltámad a halálból, dicséretben törnek ki. A film bemutatása után már könnyű felhívást intézni hozzájuk és arra kérni őket, hogy kötelezzék el magukat.

Ezzel azonban még nincs vége. Azonnal a tanítványság felé ösztönözzük őket. Sokak bizonyságtételét hallottam, hogy előrejöttek a film alatt, de a tanítvánnyá képzés során születtek valóban újjá.

Francis pásztor és csapata hat fő központban járt az elmúlt egy év során, és vezetők százait tették tanítványokká, akik viszont további ezreket tanítottak. Az evangélium futótűzként terjed Karamoja száraz, terméketlen földjén. Csodálatos hálaadó beszámolókat hallottam!

Karamojong tanítványaink azt tervezik, hogy a térségükben élő mind az 1.2 millió embert elérik a következő két év során. Legutóbbi utunk alkalmával hat motorkerékpárt szállítottunk a hat tanítványképző központba, lehetővé téve a tanítványok könnyebb eljutását az emberekhez. Felállítottunk nyolcvan vízszűrő berendezést is, amely fejenként 200 embernek biztosít tiszta vizet két éven át. Erre nagy szükség van.

Ricky Burge, a Charis Colorado Bibliaiskola harmadéves hallgatója jelenleg Ugandában él, és a Karamoja területen számos programot fog vezetni, többek között kutak fúrását, gabonatermesztést és vízkultúra létesítését. „Mikro-kölcsönök” bevezetését is elkezdjük, hogy segítsünk az embereknek kitörni a szegénységből. A lehetőségek korlátlanok.

Más hallgatóink Kongóban, Kenyában és egyéb helyeken végeznek missziós munkát, és ugyanezt a fajta segítséget igénylik. Az ugandai Karamoja térséget használjuk ezeknek a programoknak a megalapozásához. A tanultak alapján készen állunk majd, hogy ugyanezt a modellt más népekhez is elvigyük.

Izgalmas! Ez egy egyszeri lehetőség az életben, hogy megváltoztassunk egy népet, és talán más népeket is. Nagy áldásnak érzem, hogy ennek a részese lehetek. Másak vagyunk, mint a többi keresztény humanitárius szervezet. Először nem a segélyekkel megyünk, hanem tanítvánnyá tesszük az embereket. Miután az Ige már átformálta őket, csak azután következnek a segélyszállítmányok. Szerintem így kell történnie.

Az emberek annyira lelkesek az Úr iránt, hogy a Vele való kapcsolatuk elsődleges fontosságú. Az Úrra és a tanítványképzésre összpontosítanak, nem arra, hogy mit kaphatnak tőlünk. Ez tartja a dolgokat a Máté 6:33 szerinti sorrendben. Első kézből látom ennek eredményét.

Ott van Esther, aki 30-32 km-t gyalogolt egy-egy tanítványképző alkalomra. Ennek eredményeként három gyülekezetet indított el a környéken. Esther igazi evangélista. Aztán ott volt Peter pásztor, aki egy barátjával utazott a tanítványképző alkalmakra Kotidóba. Hazamentek a városukba, Kaabongba, ahol tizenegy embert tettek tanítvánnyá, majd azzal az utasítással küldték ki őket, hogy mindegyikük tegyen tanítvánnyá öt másik embert. Alig tíz hónap alatt most már 400-nál is több tanítvány van a Kaabongi területen, akik tűzben égnek az Úrért.

A kutak, amelyeket fúrunk, nem egyszerű lyukak lesznek kézi szivattyúval, mint ahogy gyakran előfordul. Olyan kutakat fogunk fúrni, amelyek mind az ivóvizet biztosítják, mind a száraz föld öntözését. Kis üzleti kölcsönök nyújtanak majd segítséget vállalkozások elindításához, és ez által megtörik a szegénység körforgása, amely nemzedékek óta fogva tartja ezeket az embereket. Lehetőségünk van arra, hogy ami egy teljesen törvény nélküli terület volt kevesebb mint egy évtizede, most Istentől áldott, virágzó térséggé váljon. Mindez elérhető a számunkra.

Arra kérlek, imádkozz, hogyan lehetsz a részese ennek. Több mint egy évtizede szolgálunk Ugandában, és az egész idő alatt havi 5000 dolláros hiánnyal működünk. Örülök, hogy missziós munkaként végezhetem ezt, de a jelenleg előttünk álló lehetőségek láttán meg kell növelni az erőfeszítéseinket. Ez kiadásokat jelent, melyek során hasznát vennénk a segítségednek.

Biztosíthatlak, hogy sokakkal fogsz találkozni a mennyben, akik a te adományaid miatt lesznek ott. Ez egy gyümölcsöző terület, amely bőséges termést fog hozni. Előre is köszönjük a támogatásodat.

Áldott vagy, hogy áldás légy.
Andrew és Jamie