Isten akaratának felfedezése és betöltése

2018. júniusi hírlevél – Isten akaratának felfedezése és betöltése

Betöltöd az Isten adta elhívásodat? Tudod egyáltalán, hogy Isten mit tervezett az életed felől?

Ha nem, valószínűleg nem vagy ezzel egyedül. A keresztények gyakran bizonytalanok Isten életükre vonatkozó tervében, pedig ennek nem kellene így lennie (Efézus 5,17). Hogyan tudnánk Isten királyságát építeni, ha nem ismerjük a szerepünket benne?

Hogy Isten akarata megvalósuljon az életedben, első lépésként fel kell ismerned, hogy az Úrnak különleges elhívása és terve van veled.

Jeremiás, az ószövetségi próféta ezt mondta:

Így szólt hozzám az ÚR igéje: Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, és mielőtt a világra jöttél, megszenteltelek, népek prófétájává tettelek.” (Jeremiás 1,4-5)

Talán nem prófétai elhívást kaptál, mint Jeremiás, de ahogyan az Úrnak terve volt az ő életével, veled is terve van. Nem tévedésből létezel. Nem véletlenül születtél erre a földre. Ahol és amikor megszülettél, a szülők, akiket Isten adott neked, a személyiséged és az egész lényed mind Isten akarata egy bizonyos célra. Azonban ne gondold, hogy Isten akarata automatikusan megvalósul az életedben, vagy bárki máséban.  Ez nyilvánvaló, csak körbe kell nézni.

Például az Ige világosan kijelenti: Isten azt akarja, hogy mindenki megtérésre jusson és üdvössége legyen (2Péter 3,9), mégis tudjuk, hogy nem mindenki fog így tenni. Isten azt is akarja, hogy mindenki meggyógyuljon, mégis ma az emberek a testükben betegséggel élnek. Hasonlóképpen Isten azt akarja, hogy mindenki megtalálja az általa eltervezett célt és abban járjon, mégsem mindenki tesz így. Ám ez nem Isten hibája. Rajtunk múlik. Isten megtette az Ő részét; a mi részünk most, hogy felfedezzük az Ő akaratát.

Miután felismerted, hogy Istennek személyre szabott terve van az életeddel, a következő lépés az, hogy elkezded Őt keresni ezért. A jó hír az, hogy Isten nem rejti el az akaratát előled.

A Jeremiás 29,12-13 elárulja, hogyan kell Istent keresnünk:

Akkor segítségre hívtok engem, és elmentek és imádtok engem, és meghallgatlak titeket. És kerestek engem és megtaláltok, mert teljes szívetekből kerestek engem.

A hangsúlyos rész ebben: „mert teljes szívetekből kerestek”. Amíg tudsz úgy élni, hogy nem ismered Isten életedre vonatkozó akaratát, addig fogsz is. Amikor azonban teljes szívvel Őt keresed, megtalálod (Máté 7,7).

Amikor a középiskolában végzős lettem, rájöttem, hogy a jövőm felől döntést kell hoznom, ami meghatározza majd a hátralévő életemet. Az egyetlen dolog, amiben nagyon erősen hittem, hogy Istennek terve van velem. Fogalmam sem volt, mi ez, de eltökéltem, hogy megtalálom. Így elkezdtem keresni az Urat.

A gyülekezetem vezetői nem tudtak egyértelmű irányt adni, ezért elkezdtem úgy olvasni a Bibliát, ahogyan korábban soha. Miután végzősként szorgalmasan végigolvastam, továbbra sem tudtam, mi Isten vezetése a számomra. Aztán hirtelen, megelevenedett előttem a Róma 12,1-2:

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek; és ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.

Ezek a versek azt ígérik, hogy ha élő áldozatul szentelem oda a testemet, és megújítom az elmémet, akkor megítélhetem Isten jó, neki tetsző és tökéletes akaratát. Bingó! Megtaláltam a kulcsot, hogy Isten akarata beteljesüljön.

Ezt követően négy hónapig tanulmányoztam azt, hogy mit jelent élő áldozatnak lenni, és hogyan újíthatom meg az elmémet. Röviddel ezután, 1968. március 23-án az egész életemet megváltoztató módon találkoztam az Úrral. Majd hatvan napon belül radikális döntéseket hoztam, amelyek az életemet egy olyan útra terelték, ami miatt ma itt tartok.

A lényeg az, hogy minden, amit Isten az elmúlt ötven évben tett, azzal kezdődött, hogy elkezdtem Őt keresni, hogy megtudjam a szándékát az életemre. Ez volt a kiinduló pont.

De nem elég pusztán ismerni Isten akaratát. Meg kell tanulnod követni és betölteni is. Ez azt jelenti, hogy megtanulod, hogyan működj együtt Istennel az Ő akaratának megvalósulása érdekében. Néhányan bajba kerülnek, mert megpróbálják Isten akaratát a természetes képességeikkel és erejükkel megvalósítani, vagy próbálják megspórolni a rendkívül fontos felkészülési időt.

Mások az engedelmességet mulasztják el. Nem látják azt, hogy ha a versenyt győztesen akarják befejezni és meg akarnak tenni mindent, amit Isten eltervezett a számukra, akkor az Isten adta lépcsőfokokon végig kell menniük. Nincs rövidebb út!

Nagyon sok mindent lehetne még mondani erről a fontos témáról, és részletezem is Isten akaratának felfedezése és betöltése című könyvemben.

Szeretettel,

Andrew & Jamie

Vélemény, hozzászólás?