Barion Pixel

Hívjon:  +36 30 474 9631 
E-mail:  hungary@awme.net

2020. augusztusi hírlevél – Bibliai világnézet: alapvető igazságok

Tudtad, hogy két ember egy ugyanazon dolgot képes teljesen másképp látni? Vannak, akik ugyanazt a történetet hallják vagy ugyanazt az eseményt élik át, mégis teljesen más következtetést vonnak le. Sok rossz dolog történik a mai világban, és az ezekre adott reakcióidat az befolyásolja, ahogyan szemléled a dolgokat: a világnézeted.

Talán most azon tűnődsz, mi is az a világnézet. Nem más, mint a hited alapja, váza, ami meghatározza a hozzáállásodat. Akár tudod, akár nem, neked is van világnézeted: valahogy szemléled a dolgokat. Ez egy látásmód, egy gondolkodásmód, amely formálja, hogyan érzékeled mindazt, ami az utadba kerül. Idővel kialakul benned egy világkép azok alapján, amiket tanultál.

A szembenálló látásmódok egyik klasszikus példája az optimizmus és a pesszimizmus. Az optimista tipikusan pozitív irányból tekint a világra, míg a pesszimista mindent negatív fényben lát. Ha eléjük raksz egy félig megtöltött poharat, az optimista félig telinek látja, a pesszimista félig üresnek.

Mindegyikünk az alapján tekint a dolgokra, amiben hisz, és sajnálatos, de a keresztényeket is beleértve csak kevés ember szemléli a világot Isten Igéjén keresztül és rendelkezik bibliai látásmóddal. A társadalom azért halad egy bizonyos irányba, mert az emberek elpártoltak a dolgok bibliai nézőpontjától.

Bibliai világnézettel másképp látod a dolgokat, mint azok, akiknek nincs meg ez a szemléletmódjuk. Vegyük például a halált, amiben mindenki osztozik. Vannak, akik nem tudnak másképp tekinteni rá, csak félelemmel, borzadással és rettegéssel telve.

Amikor Isten megalkotta Ádámot és Évát, az Ő eredeti tervében nem szerepelt a halál az emberiség számára. A halál a bűn következményeként lépett be a világba.

„Mert a bűn zsoldja a halál, Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban.”

Róma 6, 23

Isten soha nem akarta, hogy megtapasztald a halált. Ha elfogadod az üdvösséget, amit Jézus kínál (János 3,16-17), akkor a halál dicsőségessé válik. A menny olyan csodálatos lesz, hogy nem is fog érdekelni, mennyit szenvedtél a földön. Ha elfogadod, amit Jézus tett érted, akkor nem fog számítani, hogy min mentél keresztül vagy milyen mély a szomorúságod és a fájdalmad. Amikor majd az Úrral leszel, ezek a dolgok eszedbe se fognak jutni (Ézsaiás 65,17).

„Mert azt tartom, hogy a jelen szenvedései nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, amely láthatóvá lesz rajtunk.”

Róma 8,18

A gyülekezetben énekelheted, hogy „amikor a mennyországba megyünk, micsoda örömteli nap lesz”, de ha az orvos azt mondja, hogy meg fogsz halni, és nincs megfelelő látásmódod, összeomolhatsz, mint egy kártyavár. Ám ha Isten Igéjére alapozott világképed van, ezt felelheted: „Nagyszerű, ha meggyógyulok, de ha az Úrhoz kerülök, az csodás lesz!” Ha befogadod Isten Igéjét és kialakítasz egy bibliai szemléletmódot, akkor teljesen másképp fogsz tekinteni és reagálni mindenre.

A televízió és az internet a nap 24 órájában sugározza a híreket és állandóan információkkal bombáz minket. A hírportálok éjjel-nappal működnek. Már nemcsak híreket közölnek, hanem mindenféle tragikus eseményeket jósolnak. Ez már nem az esti híradó, hanem az esti jövendőmondás!

Akiknek világi szemléletmódjuk van és egyetlen reménységük a tudomány, az orvosok vagy a kormány, azok elfogadják a híreket és rosszul fognak reagálni. Katasztrófára készülnek, arra, hogy a biztosítási díjak az egekbe szöknek és a gazdaság összeomlik. Ezek mind félelemmel töltik el az emberek szívét, és ha nincs bibliai világnézeted – ha nem tudod, mit mond Isten –, akkor beveszed, amit mondanak.

Jézus azt mondta, hogy az utolsó napokban az emberek megdermednek a félelemtől és attól, ami a földre vár (Lukács 21,26). Ugyanitt elmagyarázta, hogy mi fog bekövetkezni: háborúk és háborús hírek (Máté 24,6), éhínség, járványok. Pontosan úgy hangzik, mint a hírekben. Jézus azonban azt mondta, hogy mindeközben ne nyugtalankodjunk, hanem örüljünk – emeljük fel a fejünket, mert közeledik a megváltásunk (Lukács 21, 28).

Ha bibliai világnézeted van, akkor ahelyett, hogy aggódnál és rettegnél, az idők jeleit látod bekövetkezni (ApCsel 1,10-11; 1János 2,28; Jelenések 22,12.20), és azt gondolhatod: Dicsőség Istennek, közel van Jézus második eljövetele! Lehet teljesen más a reakciód – ahogy Jézus parancsolta. A keresztre feszítése előtt agy szólt a tanítványaihoz: „Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem!” (János 14,1)

A lényeg az, hogyan milyen a szemléletmódod. Isten Igéjén keresztül látod a világot és ez alapján reagálsz a dolgokra? Esetleg a saját értelmed vagy a világ gondolkodásmódja szerint kezeled őket? A legtöbben nem hagyják, hogy a Biblia útját állja annak, amit hisznek. A Kolossé 2,8 azt írja: „Vigyázzatok, hogy rabul ne ejtsen valaki titeket olyan bölcselkedéssel és üres megtévesztéssel, amely az emberek hagyományához, a világ elemeihez, és nem Krisztushoz igazodik.” Akár tudsz róla, akár nem, harc folyik az elmédért és résen kell lenned. Vigyáznod kell, különben a sátán eltereli a figyelmedet Isten Igéjéről.

Amit itt leírtam, az csak a bevezetője a Bibliai világnézet című vadonatúj sorozatomnak. Úgy hiszem, ez az egyik legfontosabb dolog, amiről valaha tanítottam. Még sok mindent lehet tanulni a bibliai világnézet kialakításáról, ezért bátorítalak, hogy rendeld meg még ma ezt a tanítást. Az Úr évekkel ezelőtt szólt hozzám, hogy szükséges erről a témáról tanítani, ezért nagy örömmel ajánlom figyelmedbe ezeket az anyagokat. Azok az igazságok, amiket így megtanulsz, megváltoztatják a látásmódodat és felkészülve, Isten Igéjére támaszkodva fogsz reagálni a kihívásokra.

A Bibliai világnézet: alapvető igazságok megrendelhető az awmi.net/bw-foundation weboldalról (csak angol nyelven).

Szeretünk téged,

Andrew és Jamie

 

Isten Igéje az életed minden területére tartogat útmutatást. Hagyod, hogy eldöntse, miben hiszel? A Bibliai világnézet: alapvető igazságok az első része Andrew vadonatúj sorozatának, amely segít érthetővé tenni az alapvető bibliai igazságokat, hogy megtanuld az egyetlen igazságon, a Biblián keresztül szemlélni az életet.