2021. áprilisi hírlevél – Erőlködés nélküli változás

Tudtad, hogy Isten többet tartogat számodra annál, mint amit most tapasztalsz? Ha te is olyan vagy, mint a legtöbb keresztény, akivel eddig találkoztam, a válaszod: igen.

Ennek az az oka, hogy még egyikünk se hozta ki magából a legtöbbet. Mindnyájunknak Isten dolgait kell követnünk. A János 10,10 azt írja: „A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.” Egyes fordítások azt írják, hogy „teljességben”.

Az átlagos keresztény jóval az Isten által neki szánt színvonal alatt él, és nem tudja, hogyan jusson el innen oda, ahol lennie kellene. Inkább sokat imádkozik, böjtöl és Istenhez könyörög a változásért. Az Úrra vár, hogy cselekedjen.

Az Ige nem ezt tanítja a változásról. Istennek van egy rendszere a változásra, ami – a világ módszerével ellentétben – nem igényel erőfeszítést.

Amikor az emberek meghallják, hogy „erőlködés nélküli változás”, azt gondolják, hogy ez lehetetlen. A Máté 19,26 szerint: „Embereknek ez lehetetlen, de Istennek minden lehetséges.” Sokan úgy hiszik, a változásnak nyomasztónak és fájdalmasnak kell lennie. A Márk 4 azonban feltárja, hogy a mag nem vajúdik vagy nyög, hogy változzon és termést hozzon. A mag természete az, hogy fává cseperedjen és gyümölcsöt teremjen. Ugyanilyen módon Isten Igéje minden erőlködés nélkül változtatja meg az életünket. Isten Igéjének ilyen a természete: átformál bennünket.

1968-ban az Úr a Róma 12,1–2-t használta, hogy átformálja az életemet:

„Kérlek azért titeket, testvéreim az Isten irgalmasságára, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda magatokat élő, szent, Istennek tetsző áldozatul, és ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.”

Figyeld meg a 2. verset: „és ne igazodjatok e világhoz…” Az igazodik szó azt jelenti, hogy formába önt. Az élet olyan, akár egy olvasztókemence, és a tapasztalataid hatással lesznek rád. Megolvasztanak, de te választod, hogy melyik formába illeszkedsz bele. Két különböző emberrel ugyanaz történhet, az egyikük azonban jobbá válik, míg a másikuk keserűvé.

Ez alatt a COVID járvány alatt láttam embereket félelemből és rettegésből cselekedni. Az életüket a vírustól való félelemre alapozták, pedig az emberek nagy része felgyógyul. Szomorú, hogy sok keresztény éppen annyira fél és olyan depressziós, mint azok, akik nem ismerik az Urat. Pedig kellene lennie különbségnek.

A haláltól való félelem megkötözi az embereket, de Isten Igéje ezt a félelmet hitté tudja alakítani. A Zsidó levél 2,15 szerint Jézus azért jött, hogy „megszabadítsa azokat, akik a haláltól való félelem miatt egész életükben rabok voltak”. Sajnos a társadalmunk nagyon világias lett. A legtöbb ember gondolkodásából oly mértékben hiányzik Isten ismerete, hogy rettegnek a haláltól, mert azt gondolják, hogy csak ez a földi élet létezik.

Isten nem ilyennek teremtett bennünket. Meg kell változnunk és abban a teljességben kell élnünk az életet, ahogy Jézus a János 10,10-ben mondta.

Nem szabadna félnünk, mert tudjuk, hogy a „teljes szeretet kiűzi a félelmet”. (1János 4,18) Egészségben kellene járnunk, mert tudjuk, hogy Jézus sebeiben már meggyógyultunk. (1Péter 2,24) Ígéretünk van arra, hogy lakóhelyünkhöz közel sem férhet csapás és Isten megparancsolta az angyalainak, hogy vigyázzanak ránk. (Zsoltárok 91,10–11)

Ha keresztény vagy, magasabb szinten kellene élned azoknál, akik nem ismerik az Urat. Nem szabadna e világhoz igazodnod, hanem meg kellene változnod az értelmed megújulásával. (Róma 12,2)

A megváltozik szó görögül metamorphoó. Ebből származik metamorfózis szavunk, amely azt a folyamatot írja le, amikor egy hernyó bebábozódik, később pedig gyönyörű pillangóként röppen elő.

Ahhoz, hogy valami földhözragadt (sokszor csúnya és ellenszenves) dologból gyönyörű, szárnyalni képes lénnyé formálódj át, meg kell újítanod a gondolkodásodat. Átalakulás – metamorfózis – megy végbe, amikor Isten Igéje szerint megújítod az értelmedet. Ez azt jelenti, hogy Isten Igéje uralja a gondolkodásmódodat.

Sokak számára ez túl egyszerűnek hangzik. Mindaddig azonban nem fogsz megváltozni, amíg meg nem változtatod a gondolkodásodat, mert nem tudsz felülkerekedni a gondolataidon. A legtöbben kívülről várják a változást. Ám a változás a szívedből indul az értelmed megújításával. Nem kívülről befelé, hanem belülről kifelé.

A Példabeszédek 23,7 azt mondja: „…ahogy az ember a szívében gondolkodik, olyan ő.” (az angol KJV fordítás szerint) Az életed arra halad, amerre a fő gondolataid irányítják.

Ha arra vársz, hogy Isten megváltoztassa a körülményeidet, akkor nálad van a labda. Isten rád vár. Ő többet tartogat neked, és nem kell megrázó élménynek lennie, hogy elérd. Erőlködés nélkül is megváltozhatsz.

Erőlködés nélküli változás című tanításomban bővebben kifejtem ezt a témát. A benne megfogalmazott igazságok a legmélyrehatóbbak és a legalapvetőbbek azok közül, amiket Isten valaha megosztott velem. Igazán mondhatom, hogy minden jó, amit Isten az életemben tett, ezeknek az igazságoknak köszönhető.

Az Erőlködés nélküli változás című tanítássorozat magyar nyelven elérhető a https://awme.hu/hanganyagok/ weboldalon. Segítségével a jelenlegi helyzetedből eljuthatsz oda, ahova Isten akarja – mégpedig erőlködés nélkül.

 

Szeretünk téged,

Andrew és Jamie

Vélemény, hozzászólás?