Barion Pixel

Hívjon:  +36 30 474 9631 
E-mail:  hungary@awme.net

2021. márciusi hírlevél – Hogyan maradhatunk pozitívak egy negatív világban?

Ha nem érintett meg az elmúlt hónapokban a világban lévő mindenféle negatívum, akkor nem figyelsz.

Gyakran úgy tűnik, hogy a politika két különböző oldala darabokra tépi egymást, és a beszélgetős műsorok házigazdái csak a legrosszabb eshetőségeket mutatják be. Egy bukott világban élünk, és folyamatosan negatív dolgok bombáznak minket. Vegyük hozzá a természetes életet – ahol az emberek betegségeket és kapcsolati problémákat tapasztalnak –, és olyan feszültségek vannak ezen a világon, amelyek legyőznek bennünket, ha engedünk nekik.

Fontos azonban, hogy pozitív hozzáállást tanúsítsunk, bármi történjen is körülöttünk.

Gyakran mondom az embereknek, hogy az élet véges élmény. Igazából nem számít, hogy valaki milyen fiatal vagy milyen egészséges. Hacsak Jézus vissza nem tér, mindnyájan a sír felé tartunk. Ha pusztán ebből a szempontból nézzük a dolgokat, akkor legyőzöttnek érezhetjük magunkat.

A Bibliában Jézus beszélt a végidőkről. Azt mondta, hogy egyre több lesz a háború és a szenvedés (Máté 24,6–7; Márk 13,7 és Lukács 21,9), az emberek pedig békességért és biztonságért kiáltanak (1Thesszalonika 5,3), ám ehelyett földrengések és más szörnyűségek fognak történni. A Máté 24,10–12-ben Jézus kijelenti:

„Akkor sokan megbotránkoznak, elárulják és meggyűlölik egymást. Sok hamis próféta támad, akik sokakat megtévesztenek. Mivel pedig elterjed a gonoszság, sokakban viasz módjára meghidegül a szeretet.” (KJV)

Ez egy elképesztő kijelentés. Jézus azt mondja, hogy a körülöttünk zajló események miatt „sokakban viasz módjára meghidegül a szeretet”. A viasz szó nagyon kifejező. Ahhoz kapcsolódik, ahogy régen a gyertyát készítették. Fogtak egy kanócot, forró viaszba mártották, majd felemelték és rövid ideig feltartották. A viasz azonnal lehűlt és vékony réteget képezett a kanócon.

Ezt újra és újra megismételték – több százszor. Így készültek a gyertyák, és erre utal ez a vers. A világban tapasztalható folyamatos negatív dolgok és istentelenség hatására sokakban viasz módjára meghidegül a szeretet. Tehát ez egy folyamat. Olyan, mint egy bőrkeményedés a kezünkön: rétegről rétegre alakul ki. Idővel eljuthatunk oda, hogy megkeményedünk Isten szeretete felé.

Sajnálatos módon a média mindenre összpontosít, ami rosszul mehet. A jó hír nem kelendő. Kihasználják a rossz híreket, és ha nincs belőlük elég, akkor baljós előrejelzésekkel hozakodnak elő. Ezzel szemben az emberek minden évben izgatottak a Charis Bibliaiskola első tanítási napja miatt. Sokan éveken át hisznek abban, hogy Isten végre eljuttatja őket ide. Beteljesül minden igyekezetük, és felvillanyozó ott lenni az előadóteremben. Az emberek ujjonganak és dicsérik Istent. Nincs semmi ehhez fogható.

Ám ugyanazok az emberek, akik annyira izgatottak voltak a tanév kezdetén, miután néhány hónapig minden reggel korán kellett kelniük, már nem tanúsítják ugyanazt a lelkesedést.

Imádkoztam ezért, és megkérdeztem Istentől, miért lett más minden. Az Úr azt mondta, hogy azért, mert az első napon az emberek várakozással teltek be. A reménység tett mindent mássá.

A remény az eljövendő pozitív dolgokat várja. Ha valaki rossz dolgokon gondolkodik, az rettegést és félelmet eredményez. Ez a remény ellentéte.

A remény hatalmas erő. A hallgatók azért dicsérték Istent és azért voltak annyira izgatottak, mert csak a pozitív dolgokra gondoltak, amelyek történni fognak. Jó dolgokat képzeltek el.

Amikor azonban az élet beindul, az emberek hozzáállása megváltozik. Nem Isten az, aki elzárja a csapot. Nem Isten változik meg két hónappal a tanév kezdete után. Isten soha nem változik meg. Tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. (Zsidó levél 13,8) Ő állandó.

A mi figyelmünk változik meg. Amikor magával ragadnak a negatív hírek és a hétköznapi dolgok, amelyek az élet velejárói, bajba kerülhetünk. A Máté 14,24–32-ben Jézus szólt Péternek, hogy járjon a vízen. Amíg Péter Jézusra szegezte a szemeit, képes volt erre. Aztán levette a tekintetét Jézusról, és megpillantotta a szelet és a hullámokat. Ezeknek azonban semmi közük nem volt ahhoz, hogy a vízen járt. Akkor sem járhatott volna a vízen, ha teljesen nyugodt nap lett volna. Levette a tekintetét az Úrról, csupán természetes emberként viszonyult a körülményekhez, és süllyedni kezdett. Az Úrnak ki kellett nyújtania a kezét és fel kellett emelnie. Velünk is ugyanez a helyzet.

Ha arra tudnánk összpontosítani, amit Isten mondott – az ígéreteire és mindarra a jóra, amit tett –, akkor pozitívak maradhatnánk egy negatív világban. Gondolkozz el rajta! Hittel kitarthatunk akkor is, ha az orvos rossz híreket közöl. Örömünk és békességünk lehet még akkor is, ha egy kapcsolatunk tönkremegy.

Függetlenül attól, hogy mi zajlik a világban, pozitívak maradhatunk. Ám ez semmiképpen nem fog megtörténni igyekezet nélkül. Úgy hiszem, elengedhetetlen, hogy tudatosan próbáljunk pozitívak maradni!

Amit itt megosztottam, az csak a jéghegy csúcsa ebben a témában. Sok bibliai példa van: Dávid, Mózes és Ábrahám mind válsághelyzetekbe kerültek és pozitívan kellett reagálniuk. Hiszem, hogy ha teljesen megérted, amiről beszélek, az segít neked pozitívnak maradni egy negatív világban.

Szeretettel,

Andrew és Jamie

Ha még nem vagy a partnerünk, de szeretnél csatlakozni hozzánk, akkor látogass el a https://awme.hu/partnerseg/ weboldalra!