Evangéliumi igazságok – Andrew Wommack Ministries – 2022. júniusi hírlevél

Leckék Illéstől

Kijárhatod a fájdalmas tapasztalatok iskoláját. Átélheted a nehézségeket, a csalódásokat és a kudarcokat, és tanulhatsz belőlük – vagy mások hibájából is tanulhatsz. A Biblia tele van példákkal olyan emberek életéből, amelyekből tanulhatunk. Egyikük Illés, akinek a példáján keresztül rendkívül erőteljes módon beszélt hozzám Isten. Hiszem, hogy ha kinyitnád a szívedet és fogadókész lennél, akkor Illés életének a leckéi rengeteg szívfájdalomtól menthetnének meg téged, amit a fájdalmas tapasztalatok iskolájában szereznél.

Illés olyan pozícióba emelkedett, ahová nagyon kevesen jutottak el mindezidáig. A Szentírásban ő az első olyan ember, aki látott valakit feltámadni a halálból. Tüzet hívott le a mennyből. Olyannyira Istennel járt, hogy soha nem is kellett megtapasztalnia a halált – Isten szó szerint elragadta őt a mennybe (2Királyok 2:11).

Ennek ellenére Illés nem tette meg azoknak a dolgoknak a kétharmadát, amiket Isten hallható hangon mondott neki, melynek következtében emberek haltak meg. Éhínségek támadtak – az emberek még a gyermekeiket is megették. Mindez Illés felelőssége, mivel nem tette meg, amire Isten elhívta. De itt még nem ért véget a történet. Illés története a megváltás története, amely bemutatja, hogyan tud Isten használni bennünket a kudarcaink ellenére is.

Mielőtt mélyebben belemennék Illés életébe, bemutatom azt a kort, amelyben élt. Ennek azért van jelentősége, mert közvetlenül kapcsolódik a mai életünkhöz. Izráel népe a hitehagyás idejét élte akkor. Az 1Királyok 16:29-33 Ahábról beszél, és úgy mutatja be, mint Izrael valaha volt legistentelenebb királyát. Feleségével, Jezabellel betiltották Izráel Istenének az imádatát – annak az imádatát, aki kihozta őket Egyiptomból, és akit több száz éven keresztül szolgáltak. Ebben az elkeseredett helyzetben lépett színre Illés, és hozzá hasonlóan, mi is szembesülünk a hívőkkel szembeni ellenséges hangulattal.

Illés nem értett egyet azzal, amit Aháb és Jezabel csinált, úgyhogy az 1Királyok 17:1-ben a következőket mondta:

Az élő Úrra, Izráel Istenére mondom, akinek a szolgálatában állok, hogy ezekben az esztendőkben nem lesz sem harmat, sem eső, amíg én azt nem mondom.

Ezekkel a szavakkal alapjaiban támadta meg Aháb Istent megvető hozzáállását. Bátran kihirdette, hogy az Úr él. Sajnálatos tény, hogy számos mai keresztény van, aki nem bátor, inkább csak mentegetőzik a Biblia miatt, mivel a szekuláris világ elutasította azt. Ez a rossz megközelítés. Ki kell állnunk. És ha valakinek ma zavarban kell lennie vagy félnie kellene, azok az Isten Igéjét elutasító emberek kellene, hogy legyenek.

Úgyhogy az egyik lecke, amit Illéstől tanultam, az, hogy nem számít, mi a helyzet ezen a világon. Ha az emberek kiállnak, és Isten Igáját szólják, akkor Isten fordulatokat tud hozni.

Illés megélte az egyik legnagyobb ébredést, amit a Szentírásban feljegyeztek. Erről az ébredésről szól az 1Királyok 18:38-39:

Akkor lecsapott az Úr tüze, és fölemésztette az égőáldozatot és a fahasábokat, a köveket és a port, az árokban levő vizet pedig felnyalta. Amikor látta ezt az egész nép, arcra borult, és ezt mondogatta: Az Úr az Isten, az Úr az Isten!

Ez az ébredés azért tudott megtörténni, mert valaki megragadta Isten Igéjét, kiállt, és képviselte azt. Egyetlen ember, akinek volt egy kijelentése Istentől, elég bátor volt ahhoz, hogy tettekre váltsa és szavakkal is képviselje, az egész helyzetet a feje tetejére állította, és elsöprő ébredés szemtanúja lehetett. Komolyan mondom, ha megragadnád Isten Igéjének az igazságait, és kiállnál a saját területeden, ahol befolyást tudsz gyakorolni, és a mentegetőzés helyett erős lennél, akkor hiszem, hogy ezzel változást idéznél elő. Ha üldözés ér, és az emberek elkezdenek ellened fordulni, az csak annak a jele, hogy elindítottad a változást.

Jézus nem mindig élt át ébredést. Nem mindenki reagált jól arra, amit Ő hozott. Ha az evangéliumot tárod az emberek elé, akkor vagy az lesz, hogy engednek az emberek, befogadják az Igét és megszabadulnak, vagy az, hogy eltaszítják maguktól és harcolni kezdenek ellene. A keresztények többsége csak zavartalanul szeretne élni, és nem akarja megrázni a csónakot. Mindazáltal a 2Timóteus 3:12 így szól: „De mindazok is, akik istenfélően akarnak élni Krisztus Jézusban, üldöztetni fognak.” (Károli rev.) Csak azokat a keresztényeket nem üldözik, akik nem élnek istenfélően és nem állnak ki az igazság mellett. Ha Illés félt volna az elutasítástól, és nem állt volna ki az Igét szólva, soha nem hallottunk volna róla.

Szeretnélek ma egy kihívás elé állítani. Van egy kijelentésünk Istentől, és bátornak kell lennünk. Az Ézsaiás 5:20 szerint az utolsó napokban az emberek „azt mondják a rosszra, hogy jó, és a jóra azt, hogy rossz”. Pontosan ebben az időben élünk most, és az a dolgunk, hogy kiálljunk és szólni kezdjük az igazságot. Ha mi nem tesszük meg, biztos lehetsz benne, hogy az istentelenek sem fogják megtenni. Úgyhogy a legelső lecke, amit Illéstől tanultam az, hogy ki kell állnunk, és változást kell hoznunk a társadalmunkban.

Bepillantást adtam abba, amit Illéstől tanulhatsz, de ennél jóval több is van, úgyhogy arra bátorítalak, hogy szerezd meg a teljesen új, tovább fejlesztett tanításomat. Ebben a hónapban egy különleges csomagajánlatunk van, amelyben együtt található meg a Leckék Illéstől, a Leckék Dávidtól és a Leckék Józseftől tanítások (angol nyelven). Nem kell kijárnod a fájdalmas tapasztalatok iskoláját! Leadhatod a rendelésedet az awmi.net/lessons oldalon.

Szeretünk téged,

Andrew és Jamie

 

Nem találod Andrew-t a kedvenc televízió szolgáltatód csatorna kiosztásán? Látogass el a GospelTruth.TV oldalra, a 24/7-es internetes televíziós hálózatunkra, vagy a honlapunkon, az awme.hu oldalon keresd magyar nyelvű adásainkat az archívumunkban.

Vélemény, hozzászólás?