Evangéliumi igazságok – Andrew Wommack Ministries – 2022. novemberi hírlevél

Az igazságot szólva szeretetben

 

Mikor volt utoljára, hogy valaki, akit tisztelsz, megintett téged? Az igazság kimondása, még ha az elutasítást is kockáztatja vele az ember, az őszinte törődés jele. A Galata levélben az első sorból nézhetjük végig, ahogy Pál szeretetteljes, de egyben szigorú intését, amit a galáciában élő gyülekezetnek címzett.

Galácia ugyanabban a régióban van, mint ahol Pált megkövezték és otthagyták meghalni, majd később ugyanezeknek az embereknek hirdette az evangéliumot, akik ártottak neki. Az ott felnövekedő gyülekezet jó állapotban volt mindaddig, mígnem egy judaizáló csoport meggyőzte őket arról, hogy a Jézusban való hit nem elegendő. Azt mondták a keresztényeknek, hogy meg kell tartaniuk az olyan ószövetségi törvényeket, mint az ünnepnapok, a szombatok és a körülmetélkedés, annak érdekében, hogy Isten elfogadja őket. Ezek a hívők Jézust a Messiásnak vallották, ennek ellenére azt mondták, hogy a Krisztusban való hit önmagában kevés az üdvösséghez.

Amikor Pál apostol megtudta, hogy mi folyik, nagyon dühös lett. Voltaképpen, amit a Galata levélben találunk, az egész Biblia legélesebb dorgálásai közé tartozik, noha Pál kész volt rá, hogy az igazságot az ottani emberek iránti szeretetéből közölje velük.

Meg kell mondani az igazságot az embereknek. Sajnos kevés olyan keresztény van manapság, akik készek az igazságot szólni szeretetben, hogyha ez azzal jár, hogy valaki megsértődik, vagy ami még rosszabb, hogyha ezzel bajba kerülhetnek. Inkább a kisebb ellenállás útját választják. Amikor megmondjuk az igazságot az embereknek, az nem mindig fogja pozitívan érinteni őket. Csakhogy az igazság az egyetlen dolog, ami szabaddá teszi az embereket, úgyhogy muszáj megmondanod az igazságot az embereknek.

Pál apostolsága fundamentális jelentőséggel bírt az üzenetében, ezért azzal indítja a levelét, hogy elmondja, hogy nem emberek akaratából, hanem személyesen Istennek az elhívása alapján lett apostol. Ezzel készítette elő a galaták rendreutasítását, amiért eltértek az evangéliumtól, amit ő vitt el nekik, és ehhez szilárdan meg akarta alapozni, hogy van felhatalmazása erre.

De figyeld meg, hogy a fenyítést a következő szavakkal kezdi: „Kegyelem nektek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és a mi Urunk Jézus Krisztustól” (Galata 1:3). Ez azért volt így, mert nem azért készült megdorgálni őket, merthogy nem szerette volna őket, hanem éppen azért, mert szerette őket.

Az egyik kedvenc igém, amit mindig használok, a Galata 4:16, amely így szól: „Most pedig az ellenségetek lettem, mert az igazat mondom nektek?” Amikor szabályokat és kötelező tennivalókat szabnak meg egyesek, ahhoz, hogy Isten elfogadja az embereket, akkor az nem a bibliai evangélium.

Ma azt szokták mondani az embereknek, hogy gyülekezetbe kell járnod, fizetned kell a tizedet és szent életet kell élned ahhoz, hogy elérd Istennél, hogy meghallgassa az imáidat. Elfogadják, hogy Jézusra van szüksége az embernek, de azt mondják, hogy a saját szentségedet is hozzá kell tenned. Ez az evangélium elferdítése, és pontosan ez ellen prédikált Pál apostol.

Azt mondta, hogy vagy kegyelemből üdvözültetek, bármiféle saját cselekedetek nélkül, vagy cselekedetekből üdvözültetek, Isten bármiféle kegyelme nélkül (Róma 11:6). Azt írja, hogy az üdvösség vagy egyedül Jézus által vagy egyedül általad történik meg – de nem a kettő kombinációjaként. Az egyetlen dolog, amit bele tudtunk adni az üdvösségünkbe, a bűnünk.

A Szentírás azt mondja, hogy Jézus az istentelenekért halt meg (Róma 4:5). Ezért, ha nem vagy hajlandó elismerni, hogy istentelen vagy, akkor nem tudsz üdvözülni. Senkit sem lehet üdvösségre juttatni, aki a saját jóságához ragaszkodik.

Némelyek számára nehéz megérteni ezt, de ugye tudod, hogy vannak olyan emberek, akiket pontosan a jóságuk tart vissza az Istennel való kapcsolattól? Vajon azt mondom ezzel, hogy ne élj igaz emberként, vagy hogy ne cselekedd azt, ami jó? Nem, én nem ezt mondom. Azt mondom, hogy ha önmagadban bízol és a saját jóságodban Jézus helyett, akkor ez a pokolba juttat téged.

A kegyelem végtelenül több annál, mint ha ki kellene érdemelned Isten jóindulatát és teljesítened kellene mindezeket. Bolond lennél elfogadni a törvénykező szemléletet Isten kegyelme helyett. Isten kegyelme annak alapján tesz elérhetővé mindent számodra, amit Jézus tett. Nem az a kérdés, hogy te mit teszel Jézusért – hanem az, hogy mit tett Jézus érted.

A hit útján tudunk Istenhez közelíteni, nem azzal, hogy megpróbálunk szentek lenni, és főleg nem a csekély teljesítményünkkel. Azért kellene szentül élnünk, hogy ne engedjük be a Sátánt. Azért kellene szentül élnünk, mert Isten megváltoztatott és vadonatúj emberek vagyunk. De nem azért kell szentül élnünk, hogy kiérdemeljük Isten dolgait. Ha szerinted mégis ezért kell, akkor lehet, hogy pont ez az, ami megakadályozza, hogy Isten ereje szabadon áramoljon az életedben.

Az igazság az, hogy nem vagy méltó rá. Viszont a jó hír az, hogy nem is kell méltónak lenned. Neked mindössze annyi a dolgod, hogy vesd a hitedet egy olyan megváltóba, aki mindezt a saját szentsége által megszerezte neked. És ingyen ajándékként kínálja neked. Ez a tiszta evangélium. Dicsőség az Úrnak!

Csak a jéghegy csúcsáról tudtam írni a Galata levéllel kapcsolatban, de garantálom, hogy a teljes tanítás bátorítana és áldást jelentene neked. Szükséges megalázni magunkat, hogy át tudjuk venni Isten kegyelmét, és le kell mondanunk arról, hogy hozzátegyünk bármit is. Ha szeretnéd megrendelni a Galata levélről szóló teljes tanítást, akkor bátorítalak, hogy látogass el az awmi.net/SpeakingTruth weboldalra.

A megrendelhető tanítás csak angol nyelven érhető el a fenti angol weboldalon.

Szeretünk téged,

Andrew és Jamie

Vélemény, hozzászólás?