Barion Pixel

Hívjon:  +36 30 474 9631 
E-mail:  hungary@awme.net

Evangéliumi igazságok – Andrew Wommack Ministries – 2023. augusztusi hírlevél

TÍZ KERESZTÉNY VEZETÉSI ALAPELV

A vezetőképzés egy népszerű téma, amiről gyakran kértek már fel, hogy tanítsak, de eddig vonakodtam megtenni. Ez lehet furcsán hangzik olyasvalakitől, akit vezetőnek tekintenek, de hadd magyarázzam el. Az én szememben istenfélő vezetőnek lenni nem más, mint az Úr követése és a Vele való erős kapcsolat ápolása. Tehát bár vezető vagyok, soha nem törekedtem vezetői vagy mentori szerepre ezen a területen. Életemben először 2 éve vettem részt egy vezetői konferencián.

Ennek ellenére ma már több, mint 1100 fős nemzetközi csapatot vezetek, és több mint ötven Charis Bibliaiskola kampuszát felügyelem, valamint a világszerte több nyelven sugárzott TV adásokat. Könyveimet közel negyven nyelvre fordították le és terjesztik világszerte. Tehát vezetői pozícióban találtam magam anélkül, hogy aktívan törekedtem volna rá. Amikor az Urat kerestem amiatt, hogy miért van ez így, megmutatta, hogy mivel rá fókuszáltam, Ő vezetett engem, és megmutatta, milyen lépéseket kell tennem. Ha úgy döntesz, hogy az Urat követed, automatikusan jó vezető leszel.

Tudjátok, több ember is jött és segített nekem a szolgálatban, és volt egy konkrét személy, aki sok jó dolgot tett, de olyan volt, mint egy taposómalom, és sok embernek ártott közben. Ez nem isteni vezetés, ezért el kellett őt engednem. Sokan vannak, akik a világtól tanulják a vezetési elveiket, de mondom nektek, Jézus azt mondta: „Aki pedig a legnagyobb közöttetek, az legyen szolgátok!” (Mt 23:11) – és Ő ezt azzal mutatta meg, ahogyan szolgál minket, és ahogyan az életét adta értünk.

Összeállítottam egy listát a keresztény vezetés szerintem legfontosabb tíz alapvető jellemzőiről, és egy bizonyos sorrendbe rendeztem őket, mert úgy gondolom, hogy a sorrendnek jelentősége van. Ha lépésről lépésre végigmész ezeken az alapvető dolgokon, átfogóbb képet kapsz arról, hogy mit jelent istenfélő vezetőnek lenni.

Az Úrral való kapcsolat

Az első számú alapvető tulajdonság az Úrral való kapcsolat. Hiszem, hogy az Istennel való szoros kapcsolat istenfélő vezetést eredményez. Csak úgy várhatjuk el az emberektől, hogy kövessenek minket, ahogy mi követjük Jézus Krisztust. Pál azt mondta az 1Kor 11:1-ben: „Legyetek az én követőim, amint én is Krisztusé vagyok”. Alapvetően ugyanazt mondta, amit én is próbálok mondani, vagyis azt, hogy a legjobb vezetők egyben jó követők is. És ha nem vagy jó követő – ha nincs szoros kapcsolatod Istennel, és nem Isten vezet téged -, akkor rossz vezető leszel, vagy rossz irányba vezeted az embereket. 

Számomra tehát az egész egy dologra vezethető vissza: ha jó kapcsolatban vagy az Úrral, és hallgatsz rá, Ő mindent meg fog mondani, amit tenned kell. Ő fogja megmondani, hogy hová kell menned, mikor kell megfordulnod, kit kell kinevezned, és minden mást. Tehát alapvetően minden az Úrral való kapcsolatodból ered. Ez az első lépés.

Alázat

A második tulajdonság, amely elengedhetetlen az istenfélő vezetéshez, az alázat, amely szintén az Úrral való bensőséges kapcsolatból fakad. Az Istennel való igazi kapcsolatban lévő alázat azt jelenti, hogy nem te irányítod az életedet. Azt jelenti, hogy élő áldozatként átadtad az életedet az Úrnak (Róm 12:1).

Nyolcévesen újjászülettem, és valóban megtértem, de olyan lettem, mint egy vallásos farizeus. A gyülekezetem azt tanította, hogy az, hogy Isten mennyire munkálkodik az életedben, közvetlenül összefügg azzal, hogy mennyire vagy jó ember. Ezért szigorú életet éltem. De 1968. március 23-án egy meghatározó találkozásom volt Istennel. És abban a pillanatban, amikor megmutatta nekem az Ő szentségét és az én hozzá mért méltatlanságomat, őszintén meginogtam. Ez az Úrral szerzett élmény igazi alázatot hozott az életembe. 

Természetesen egyikünk sem jutott el ebben a tökéletességig, de Isten nagyon gyorsan elterelte a figyelmemet magamról. Az Ézsaiás 42:8-ban Isten azt mondja a Fiáról: „Én vagyok az ÚR, ez a nevem, nem adom dicsőségemet másnak, sem dicséretemet a bálványoknak.” Isten nem adja az Ő dicsőségét senkinek, csak Jézusnak. Ha tehát azért végzel szolgálatot, hogy magadat felmagasztald, akkor igazából azt fogod elérni, hogy Isten ellened fog harcolni, és ez így nem fog működni. 

De ha Istent és másokat magad elé helyezed, nem fogsz stresszelni vagy kiégni. Ha valóban az Úr jelenlétében töltöd az idődet, garantálom, hogy ez meggátol abban, hogy büszkeségben működj, ami a Sátán legnagyobb támadása az életedben. Tudom, hogy ez súlyos állítás, de őszintén hiszem, hogy a depresszió, az aggodalom, a gondok, a félelem – ezek mind csak annak a megnyilvánulásai, hogy te próbálod kézben tartani és irányítani a dolgokat, ahelyett, hogy az Úrra bíznád a gondjaidat (1Pét 5:7). 

Jellem és tisztesség

A keresztény vezetés harmadik alapvető tulajdonsága a jellem és a tisztesség. Ha valóban Istent helyezted az életedben az első helyre, akkor az jellemet és becsületességet formál benned. Ha lehetőségem adódna arra, hogy hazudjak, csaljak, lopjak, vagy bármi mást tegyek, ami Isten ellen való, soha nem gondolnék arra, hogy: Nos, Uram, megtegyem ezt? Nem kérdés, mert már évtizedekkel ezelőtt eldöntöttem, hogy nem ezt az irányt választom. Úgy látom, ez egy egyszerű módja annak, hogy az életem minden területén – beleértve a vezetői szerepemet is – kizárjam a legrosszabb forgatókönyveket. 

Ha Istent helyezed első helyre az életedben, akkor nem lesznek harcaid ilyen dolgok miatt – mert Ő az, aki irányítja az életedet. Ez automatikusan jellemet és tisztességet eredményez. Ezeket nem kell keresned; ezek csak melléktermékei az Istennel való kapcsolatnak. A Sátán nem tud megkísérteni téged e világ dolgaival, mert nem törődsz ezekkel a dolgokkal. Én így élem az életemet. Egyszerűen nem hajszoltam semmit, csak Istent. 

Ha az Úr az első számú az életedben, és nem magasztalod fel magad, ígérem, hogy Isten szólni fog hozzád, és elvezet oda, ahová menned kell. És Istennek nagy tervei vannak számodra. Isten el akarja érni az embereket. Ő az, akinek minden egyes ember számára elhívása van. Neki célja van az életeddel, és Ő sokkal jobb életet tervezett számodra, mint amiről valaha álmodtál. De mindez az Úrral való kapcsolatból fakad. A Példabeszédek 3:5 azt mondja, hogy „Bízzál az Úrban teljes szívből és ne a magad eszére támaszkodj.” A legjobb dolog, amit tehetsz, hogy nem te irányítod a saját életedet, hanem élő áldozattá válsz az Ő kezében. 

Ebben a cikkben nem fogok tudni kitérni a keresztény vezetés mind a tíz lényeges elemére, de a teljes tanításomban részletesebben foglalkozom ezzel a három és a további hét ponttal. Őszintén hiszem, hogy ez erősíteni fogja az Úrral való kapcsolatodat, és betekintést ad abba, hogy miről is szól az igazi istenfélő vezetés. Ezt a tanítást megrendelheted angol nyelven az awmi.net/leadership oldalon.

Szeretünk téged!  

Andrew és Jamie