Evangéliumi igazságok – Andrew Wommack Ministries – 2023. októberi hírlevél

A képzelet ereje

Sok olyan kereszténnyel találkoztam, akik többet akarnak Istenből látni az életükben. Amit gyakran nem vesznek észre az az, hogy az Ő erejének és jelenlétének a megtapasztalása szorosan kötődik a képzeletükhöz. Ha most az mondom, hogy „képzelet”, a legtöbb keresztény valami képzelgésre gondol vagy a fizikai problémákat leküzdő akaraterőre. Ezek közül egyik sem az, amire én itt gondolok. Tudtad, hogy az Ige sokat beszél a képzeletről? Amikor a pozitív jelentésében használjuk ezt a szót, a Biblia ezt nevezi reménynek!

Mert üdvösségünk reménységre szól. Viszont az a reménység, amelyet már látunk, nem is reménység, hiszen amit lát valaki, azt miért kellene remélnie? Róma 8:24

Az a részed, amelyik remél, annak a részednek az eredménye, amelyik elképzel dolgokat. Hogyan lehet ez? Amikor reménykedsz valamiben, egy képzeletbeli képet alkotsz arról, amit szeretnél, hogy megtörténjen. Sok ige van ebben a témában. Kezdjünk egy olyan verssel, ami a Zsidókhoz írt levélben található. 

A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés. Zsidók 11:1

Ugyanezt a következőképpen is mondhatnánk: A hit a pozitív képzeleted bizalma, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés. Erre a versre alapozva azt is mondhatjuk, hogy a hit áthozza a valóságba azokat a pozitív dolgokat, amelyeket elképzelsz. Olyan mintha a szellemi méhed lenne. A képzeleted alkotja meg, ott fogan meg mindaz, amit Isten Igéje mond, majd a hited megszüli mindazokat a dolgokat, amelyek korábban megfogantak benned. 

Akinek szilárd a jelleme, azt megőrzöd teljes békében, mert benned bízik. Ézsaiás 26:3

A “yetser” héber szót használják itt az elmére, ami “fogantatás”-t jelent, amit szintén szoktak képzeletnek is fordítani. Nem tudom, hogy ez a magyarázat segít-e, de nekem mindenképpen áldást jelent. Ez nagyon fontos, mert sokat vannak, akik lényegtelen dolognak tekintik a reményt. Valójában sok hívő ember alulértékeli a remény szerepét az életében.

Az 1Korinthus 13:13 a következőt mondja:

Most azért megmarad a hit, a remény, a szeretet, e három; ezek közül pedig a legnagyobb a szeretet.

A hívő emberek természetesen hangsúlyozzák a hitet és megértik a szeretet fontosságát, ami a fent felsoroltak közül a legfontosabb. De tudtad, hogy a reménynek is ott kellene lennie a legnagyobbak között a hit és szeretet mellett?

Amikor hallottam az embereket a ’remény’ szót használni amint arról beszélnek, hogyan vehetnek át dolgokat Istentől, mások kritizálták őket mondván: „Nem remélned, hanem hinned kell!” Nem jönnek rá, hogy remény nélkül – pozitív képzelet nélkül – nem tudsz hinni! Ha nincs olyan dolog, amiben reménykedhetsz, akkor a hitednek sincs mire támaszkodnia.

Nem annyiról van szó, hogy csak hiszed és megkapod. Meg kell fogannia Isten Igéjének, majd elhiszed amit mond, és megkapod, amit ígér. Azonban a következő merülhet fel benned: „Hogyan fogan meg benned Isten Igéje?” A Példabeszédek 23:7 azt mondja: „Ahogyan gondolkodik az ő szívében, olyan ő.”

Amin gondolkodsz vagy elmélkedsz, az segít abban, hogy megfoganjanak dolgok az elmédben, akár jó, akár rossz dolog is az. Ha a körülményeiden elmélkedsz, az fog megfoganni. Önbeteljesítő próféciává válik! De ha azon elmélkedsz, amit Isten Igéje mond, akkor az fog megfoganni. Mindent megváltoztathat veled kapcsolatban – ahogyan látod magad, a körülményeidet, egyszerűen mindent. Ez hatalmas dolog. Remélem kezded megérteni.

Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek útjára, és nem ül a csúfolódók székére, hanem az ÚR törvényében gyönyörködik, és az ő törvényéről elmélkedik éjjel-nappal. Zsoltárok 1:1-2

Miért tombolnak a népek, milyen hiábavalóságot terveznek (gondolnak, képzelnek el – ford.) a nemzetek? Zsoltárok 2:1

Az elmélkedik szó a Zsoltárok 1:2-ben ugyanaz a szó, mint az elképzel szó (az angol fordításban) a Zsoltárok 2:1-ben. A szíved olyan, mint egy talaj, ahol bármi felnő, amit abba beleültetsz. (Márk 4:26-28) Ami a szívedbe belemegy, azt elképzeled, hogy megtörténik. A képzeleted a legdominánsabb gondolataid irányát követi. Ezért kell óvnod a szívedet. (Péld. 4:23)

Tudod, ha nincs konkrét úticélod, bármilyen út megteszi. Bármilyen irányba is mész, nem számít. De ha konkrét úticélod van – mondjuk Texasból New Yorkba – el kell képzelned hol van New York és meglátni magad előtt az irányt, amerre majd mész.

Akár térképet nézel vagy GPS-t használsz, egy bizonyos irány felé kell tartanod. Látnod kell a végső úticélodat. És ha hosszabb távra utazol, és több, mint egy napba telik oda eljutni, akkor tudod mi történik? Tudnod kell, hogy hol fogod tölteni az éjszakát. Ezen is el kell gondolkodnod. És mindezek a dolgok a képzeletedben születnek meg. 

Néhány dolog, amit itt mondok, nehéz szavakba önteni, mert olyan dolgok, amelyek láthatatlanok. De én így élem az életem! A szolgálatom és az Istennel való kapcsolatom ma nem ott lenne, ahol van, ha ezeket a dolgokat nem gyakorolnám. Sok célt tűztem ki és hiszem, hogy mind az Úrtól van. Az egyetlen módja annak, hogy tudhatom, eljutok oda az, ha elképzelem ezeket a dolgokat amelyeket Isten a szívemre helyezett és elmélkedem rajtuk. Amikor ezt teszem, egy képet festenek le bennem, amelyeket hit által meglátok majd, amint megvalósulnak. Meg fognak történni. 

Néha nem úgy tűnik, hogy megtörténik, de akár pénzügyek, gyógyulás vagy bármi is az, mindenem megvan, ami szükséges ahhoz, hogy elérjem a célom, amire Isten megkért, hogy megtegyem. Bármit teszek, sikerülni fog!

Őszintén hiszek abban, hogy ezek a dolgok, amelyeket most megosztottam veled, megváltoztatják majd az életedet. Ha többet szeretnél megtapasztalni Isten természetfeletti erejéből, ha többet szeretnél meglátni az Ő gondviseléséből, ha szeretnél gyógyulást, ez lesz a kulcs. Bátorítalak, hogy szerezd be A képzelet ereje című könyvemet, amely elérhető a https://awme.hu/termekkategoria/konyvek-2/ weboldalon.

Szeretünk Téged,

 

Andrew és JamieVélemény, hozzászólás?