A szamár és a szamárcsikó csodája

szamarhatonJézus pedig egy szamárcsikóra találva, felült rá, ahogyan meg van írva: “Ne félj, Sion leánya, íme, királyod jön, szamárcsikón ülve.” (János 12:14-15)

Ez az ige a Zakariás 9:9 versének beteljesedése, mégpedig az utolsó részletig. Zakariás nemcsak azt prófétálta, hogy Jézus szamáron fog megérkezni, de azt is, hogy csikón, azaz egy betöretlen szamáron. Kinyilvánította, hogy az emberek örülni és kiáltani fognak a Messiás láttán, ami bizonyosan ezen a napon teljesedett be.

Mind a négy evangéliumi beszámoló tartalmazza a dicsőséges bevonulást, de egyedül Máté jegyzi fel a szamárcsikót. Egyszerű magyarázatul szolgálhat az úgynevezett “ellentmondásra”, hogy Jézus a csikón ült, míg a többi szamár mellette haladt, Jézus útjának során a többi állaton is ülhetett.

Jézus egy ideig nem volt Jeruzsálemben, és nincs arra utalás, hogy előzetesen bármely szervezés kapcsán ezeket az állatokat odarendelte volna. A szamár és a szamárcsikó holléte természetfeletti ismeret volt, amelyet a Szent Szellem jelentett ki Számára.

Isten csodát munkált az állatok tulajdonosában is, azért, hogy hajlandó legyen elengedni ezeket az állatokat. Talán Jézus egyik odaadó híve volt, aki örömmel bocsájtotta Jézus rendelkezésére tulajdonát, amikor megtudta, hogy a Mesternek van rájuk szüksége. Bármilyen módon is történt, ezt a történetet Isten csodálatos módon rendezte meg Jézus életében.

Mire van szükséged ma? Isten gyermekeként és Jézus Krisztus társörököseként minden szükséged be van töltve már. Ahogy Jézussal is történt, a Szent Szellem neked is megmondja, hogy hová kell menned, kivel kell találkoznod, hogy a szükséges forrásokat megkaphasd, amivel betöltheted az Ő elhívását az életedben.

Vélemény, hozzászólás?