Amikor senki sem figyel

Leterítette a te szolgád az oroszlánt is, a medvét is: így jár majd ez a körülmetéletlen filiszteus is, mint azok közül bármelyik, mivel csúfolta az élő Isten seregét. (1. Sámuel 17:36)

A Máté 6:18-ban Jézus azt mondta, hogy amit titokban teszünk, azt Isten nyilvánosan jutalmazza meg. Ez volt a titka Dávid Góliát felett aratott győzelmének. Dávidnak hite volt abban, hogy Isten által képes megölni Góliátot és ezáltal megnyerni a háborút, miután az apja nyáját megtámadó oroszlánt és medvét megölte. Senki sem volt a környéken. Dávid nem tartott bemutatót, nem próbált meg valami nagyon bátor dolgot cselekedni. Tény, hogy elfuthatott volna, és senki sem tudta volna meg! Dávid azonban megállt hitben és az Úrban bízott.

Az oroszlánon és a medvén aratott győzelme adta azt a biztonságot és hitet Dávidnak, hogy Isten általa Gőliátot is le fogja győzni. Mindezeken túl, Izrael nemzete Isten népe volt, sokkal értékesebb volt Isten számára, mint néhány juh. Dávid megtanult Istenben bízni akkor, amikor senki sem figyelte, így amikor közönséget kapott, hite erős és megalapozott volt, a helyes dolgot a helyes okból tette.

Sokan arról álmodoznak, hogy óriási problémákat fognak “lemészárolni”, vagy valami hatalmas hősi tettet hajtanak végre, de nincs hitük a mindennapi élet próbái közepette, mivel nem tesznek Istenért semmit. Csak olyan dolgokat tesznek, melyek saját maguk számára jelentenek előrehaladást. Arra várnak, hogy megteljen a lelátó, mielőtt bármit is tennének. De azok, akik nem képesek megnyerni a helyi próbákat, azok sohasem nyerhetnek az Olimpián.

Dávid viszonylag kis dolgokban mutatott hűsége volt az, ami képessé tette, hogy nagy dolgok fölött is uralkodhasson. (Lukács 6:10.) Légy hűséges azokban a próbákban, melyekkel nap mint nap találkozol, hited így erős lesz, és szíved is a helyén lesz, amikor a nagy próba az utadba kerül.

Vélemény, hozzászólás?