Az alázatról

Amikor pedig Jézus észrevette, hogy érte akarnak jönni és el akarják ragadni, hogy királlyá tegyék, visszavonult ismét a hegyre egymagában. (János 6:15)

Jézus “hozzánk hasonlóan kísértést szenvedett mindenben, kivéve a bűnt. ” (Zsidó 4:15.) Bizonyára ott volt az a kísértés, hogy a tömeg akaratának megfelelően felmagasztalja magát, de mégsem reagált erre. Jézus azért jött, hogy az Atya akaratát teljesítse be, nem pedig a sajátját (János 6:38), ezért azonnal visszavonult, és az éjszakát az Atyával való imádságban töltötte. A hosszabb ima ellenszerül szolgál a büszkeség kísértésének, és egy Isten típusú alázatot alakít ki az életedben.

A Galata 2:20-ban Pál arról tanít, hogy meg kell halni önmagunknak, és nagyon fontos megjegyeznünk, hogyan is történik pontosan ez a halál. Pál azt mondta, hogy ő azon keresztül halt meg, amit Jézus tett. Ezt a halált úgy tapasztalta meg, hogy egyszerűen elfogadta azt, ami már Krisztuson keresztül megtörtént. (Róma 6:11.)

A hívők egy része az önmaguknak való meghalás tanítását végletesen értelmezik, és ahelyett, hogy megszabadulnának az énjüktől, teljes mértékben énközpontúakká válnak. Állandóan magukra gondolnak. Lehet, hogy negatívan, de akkor is önközpontúan. Az igazán alázatos ember az, aki Krisztus-központú. Az énnek való meghalás nem önutálatot jelent, hanem sokkal inkább Krisztus szeretetét a magunk szeretetét túlhaladóan.

Vannak hamis vallások, melyek az önmegtagadást hirdetik. Nemcsak arra van szükségünk, hogy halottak legyünk a magunk számára, hanem hogy éljünk is Isten számára. Az én megtagadása – anélkül, hogy Krisztust a trónra ültetnénk – törvényességhez vezet. Az igazi alázat nem önmagunk degradálása, vagy magunk gyűlölete, esetleg teljesítményünk leminősítése. Az alázat egyszerűen azt jelenti, hogy tudatában vagyunk annak, hogy minden, ami vagyunk, és amink van, az Isten ajándéka. Tehát csak az az ember képes alázatban lenni, aki elismeri Istent.

Olyan alázatos lehetsz, mint Jézus, ha elveszíted önmagad Őbenne. Légy azzal elfoglalva, hogy Ő mit szeretne tőled, hogy tudd: Ő rajtad keresztül hogyan akar mások felé szolgálni, és hogy ismerd: mit mond és érez. Ezután természetesen fogsz az Ő alázatában járni.

Vélemény, hozzászólás?