Január 23. – Igazságos harag

János 2:12-14

Ekkor kötélből korbácsot csinált, és kiűzte őket, valamint az ökröket és a juhokat is a templomból. A pénzváltók pénzét pedig kiszórta, az asztalokat felborította. (János 2:15)

Jézus elhozta a “szeresd ellenségedet” üzenetet a világ számára, és olyan módon demonstrálta azt, hogy némelyek elfelejtették az ehhez hasonló példákat, amikor Jézus egyértelműen kifejezte a haragját.

Lehet a harag is Istentől jövő érzelem. Az Efézus 4:26 azt mondja: “Haragudjatok, de ne vétkezzetek.” Van egy jogos harag, amely nem vétkezik. Azonban az Efézus 4:26 továbbmegy: “A nap ne menjen le a haragotokon.” Ez nem azt jelenti, hogy minden rendben van, ha nappal haragszunk és lefekvéskor megtérünk belőle. Inkább arról szól ez a vers, hogy milyen módon kezeljük a jogos haragot. Nem szabad hagynunk, hogy megnyugodjon. Nem mehetünk az ágyunkba, a gonosz munkájával szemben meg kell őriznünk az érzékenységünket.

A Biblia következetesen azt mondja, hogy gyűlöljük a gonoszságot. (Zsoltárok 45:7; 119:104,116; Példabeszédek 8:17; Róma 12:9.) Amikor látjuk, hogy az ellenségünk gyilkol, lop és tönkretesz, akkor fel kell háborodnunk! A jogos és a testi harag közötti különbségtétel kulcsa az, hogy mi a haragunk tárgya. Az Istentől származó harag az ördög felé irányul, nem foglalkozik önmagával, míg a testi harag önközpontú, emberekre irányul, akik valamilyen módon megsértettek, megbántottak bennünket. (Efézus 6:12.)

Ha haragszol valakire ma, bocsáss meg neki és add át az Úrnak. De ha az ördögre vagy mérges azért, mert megsértett, megbántott téged, vagy valaki mást, akkor teljes egyetértésben vagy Jézussal. Emlékezz rá, hogy Ő minden gonosz dolgot gyűlöl. Ezért Ő legyőzte a Sátánt és az összes démont (Kolossé 2:15), és megvásárolta számodra a békességet és a teljes győzelmet.

Vélemény, hozzászólás?