Január 13. – Tudni, hogy ki vagy

Máté 4:1-11; Márk 1:12-13; Lukács 4:1-13

Ekkor odament hozzá a kísértő, és ezt mondta: „Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré.” (Máté 4:3)

Sátán három kísértéséből kettő így kezdődött: Ha Isten fia vagy. Jézus Isten volt, de emberi testtel rendelkezett, melynek növekednie kellett ismeretben és bölcsességben. (János 1:1; 1. Timóteus 3:16; Lukács 2:52.) Jézus fizikai elméjének hitet kellett gyakorolni ahhoz, hogy a Szellem bizonyságát magában elfogadja messiási mivoltáról.

A Máté 4:3 alapján Sátán Jézus legalapvetőbb hitét támadta meg: aki Ő volt. Sátán azt is tudta, hogy éhes. A kő kenyérré való átváltoztatása bizonyára kísértés volt Jézus számára, egyébként Sátán nem alkalmazta volna.

Sátán rendkívül alattomos volt a kísértésekben. Úgy nézett ki, mintha egy csoda megtételére próbálta volna rávenni Jézust, ám valójában abban a hitében akarta megingatni, hogy ki ő. Megpróbálta rávenni Jézust arra, hogy Istentől származó, természetfeletti erőt felmutatva igazolja saját identitását, de ez nem működött! Jézus tudta, hogy kicsoda, és sohasem ingott meg ebben a hitében.

Jézustól eltérő módon mi időnként bedőlünk a gonosz trükkjének. Azt mondjuk, hogy vitatkozunk a hitünkről, pedig abban reménykedünk, hogy meggyőzzük magunkat. Aki valóban tudja, hogy kicsoda Krisztusban, annak nincs szüksége arra, hogy bármit bárkinek bizonyítson, mivel teljes meggyőződése van Isten Igéjéből, hogy Ő szereti és nagyra értékeli a személyét.

Ézsaiás 30:15 szerint: “Mert így szól az én Uram, az ÚR, Izráel Szentje: A megtérés és a higgadtság segítene rajtatok, a béke és a bizalom erőt adna nektek! De ti nem akarjátok.” Gondolkodj el ma Isten Igéjén, és engedd, hogy a Szent Szellem felépítse a bizalmadat abban, hogy ki is vagy valójában Jézus Krisztusban.

Vélemény, hozzászólás?