Barion Pixel

Hívjon:  +36 30 474 9631 
E-mail:  hungary@awme.net

2018. októberi hírlevél – Leckék Dávidtól

Bizonyára hallottad már Dávid történetét, aki legyőzte Góliátot, de vajon a történetből vett leckéket alkalmaztad-e a saját óriásoddal szemben? Az volt az egyik oka annak, amiért Dávid győzelmet tudott aratni az óriás fölött, hogy tudta, neki szövetsége van Istennel:

„Mi történik majd azzal az emberrel, aki megöli ezt a filiszteust, és megmenti Izráelt a gyalázattól? Mert ki ez a körülmetéletlen filiszteus, hogy gyalázni meri az élő Isten seregét?” 
1Sámuel 17,26

Tudtad, hogy az összes izraelita katona, aki fültanúja volt ennek, ugyanúgy kijelenthette volna, amit Dávid mondott? Te is. A szövetségedből adódóan jogod van az egészségre, a bővölködésre, az örömre, a békességre – mindenre, ami az életre és a kegyességre való (2Péter 1,3). Annyit kell csak tenned, hogy a körülményekre az Istennel kötött szövetségen keresztül tekintesz.

Ezek az izraelita katonák Góliátot nézték, és nem Isten ígéreteit. Az Úr megígérte nekik, hogy senki sem állhat meg velük szemben (5Mózes 11,25). Góliát egy ember volt. Nagy termetű, de mégiscsak ember. Amikor azonban Dávid hangot adott az Isten szövetségébe vetetett hitének, a testvérei és mások is kritizálni kezdték (1Sámuel 17,28-30).

Dávid megvédhette volna magát, de még ha a vitát meg is nyeri, Góliáttal a csatát elvesztette volna. Ő csak az Úrra figyelt, majd amikor újra megvallotta a hitét, valaki meghallotta, és jelentette Saulnak, Izrael királyának.

Még a király is megpróbálta lebeszélni Dávidot arról, ami a szívében volt. Rámutatott Dávid Góliáttal szembeni tapasztalatlanságára és a termetére. Mit tennél, ha azok, akiket tisztelsz, nem hinnének benned? Nagyon fontos ezen elgondolkodni. Figyeld meg, mit mond Dávid a felelete végén:

„Az ÚR, aki megmentett engem az oroszlán és a medve karmától, meg fog menteni ennek a filiszteusnak a kezéből is.”
1Sámuel 17,37

Miután Dávid felsorolta korábbi győzelmeit és élményeit, a király engedte, hogy képviselje Izraelt és harcba szálljon Góliáttal, ami már önmagában csoda volt! Meglehetősen kockázatos volt számára, hogy az egész királyság sorsát ennek a fiúnak a kezébe tette, akit ráadásul nem is ismert. Szerintem Saul felismerte Isten kenetét Dávidon. Nekünk sem lenne szabad alábecsülnünk a kenetet.

Aztán, mielőtt Saul útnak engedte volna Dávidot, megpróbálta ráadni a fegyverzetét (1Sámuel 17,38-39). Manapság ez annyira jellemző az emberekre. Azt mondják, hogy nem elég az Istenbe vetett hited a győzelemhez, és amikor nem tágítasz, az összes testi, természetes szintű tanácsaikkal el akarnak látni, hogy miként kellene megtenned azt, amire Isten utasított. Miért kellett volna Dávidnak Saul fegyverzetében bíznia? Saul sem vette semmi hasznát. Ő is épp annyira félt Góliáttól, mint a többiek. Megint csak elárul valamit erről a fiatalemberről, hogy nem ment bele mindenbe, amit a királya kitalált. A legtöbben elfogadták volna a király rossz tanácsát.

Amikor Dávid megjelent Góliát előtt, az óriás gúnyolni kezdte őt (1Sámuel 17, 42-44). Látod, bár fel vagy fegyverezve Isten ígéreteivel, az életedben lévő óriások akkor is meg akarnak félemlíteni. Bátornak kell lenned és erősen kell állnod az ellenséggel szemben. Figyeld meg, mit mondott Dávid:

„Dávid így felelt a filiszteusnak: Te karddal, lándzsával és dárdával jössz ellenem, de én a seregek URának, Izráel csapatai Istenének a nevében megyek ellened, akit te kicsúfoltál. Még ma kezembe ad az ÚR, leváglak és a fejedet veszem, a filiszteusok seregének a hulláit pedig még ma az égi madaraknak és a mezei vadaknak adom. És megtudja mindenki a földön, hogy van Isten Izráelben. És megtudja az egész egybegyűlt sokaság, hogy nem karddal és lándzsával szabadít meg az ÚR. Mert az ÚR kezében van a háború, és ő ad a kezünkbe benneteket.”
1Sámuel 17, 45-47

Viszonylag könnyű volt Dávidnak ezt mondania a csata kezdete előtt. Sok keresztényt ismerek, akik, ha minden rendben van, akkor szépeket mondanak, és a legjobb oldalukat mutatják. Amikor azonban nő a feszültség, elcsüggednek, és ki akarnak szállni. Ez azt bizonyítja, hogy igazából nem Istenbe, hanem a körülményekbe vetették a hitüket. Nem akarok ezzel senkit elítélni, de a hitvallásunkhoz szilárdan ragaszkodnunk kell (Zsidó levél 10,23), és azt a tetteinkkel alá kell támasztanunk. Dávid az Úrban dicsekedett, de nem csak beszélt róla. Nézzük, mit tett, amikor Góliát közeledni kezdett felé:

„Dávid is kifutott gyorsan a csatasorból a filiszteus elé.”
1Sámuel 17,48

Dávid nem félt! Odarohant ehhez az óriáshoz! Ha igazán hiszel Isten ígéreteiben, akkor nem fogsz elfutni a harc elől – egyenesen nekifutsz majd. Tudod, mi történt Dáviddal? Megölte az óriást és győzelmet aratott. Góliát fölött aratott győzelme Dávidot egyenesen az Istentől rendelt sorsába repítette. Ehhez hasonlóan mindegy, hogy neked milyen óriással kell szembenézned; ez lehet a legnagyobb diadal az életedben, ha ráállsz Isten Igéjére és győzelmet aratsz.

Bátorítalak, hogy szerezd be a Dávidról szóló tanításomat. Részletesebben vizsgálom benne Dávid győzelmeit, vereségeit és az örökségét. Mindannyian tanulhatunk tőle. Ebben a hónapban hozzájuthatsz egy ingyenes Lessons from David (Leckék Dávidtól) c. könyvhöz angol nyelven, ha ellátogatsz a www.awme.net/lessons oldalra. Angol nyelvű rendeléshez látogass el a www.awme.net oldalra.

Áldott vagy,
Andrew & Jamie