A tanítványság ára

“Mert ki az közületek, aki tornyot akar építeni, és nem ül le előbb, és nem számítja ki a költséget, hogy telik-e mindenre a befejezésig? (Lukács 14:28)

A tornyot építő ember példázata Jézus tanításának a folytatása arról, hogy mibe kerül az Ő tanítványának lenni. A példabeszéd az elkötelezettséget hangsúlyozza. A fogda-vallás – ahol az ember csak azt sajnálja, hogy tetten érték, és próbál kiszabadulni a nehéz helyzetéből – nem produkál valódi tanítványságot. El kell hagyni mindent, és ahogy Jézus mondja, ki kell számítani a költséget.

Jézus tanítása a tanítványságról a hozzá való kitartó hűséget és lojalitást hangsúlyozza minden és mindenki előtt. Ahogy egy király sem száll háborúba anélkül, hogy alaposan átgondolná az összes lehetséges kimenetelt, senkinek sem kellene megkísérelnie, hogy Jézus tanítványa legyen anélkül, hogy felmérné ennek az árát. Jobb inkább egyáltalán nem követni Őt, mint valamely váratlan nehézséggel találkozva visszafordulni.

Amikor valaki először jön Jézushoz, lehetetlen mindent megismernie, amivel az ember a követése során találkozhat. Azonban senkinek sem szabadna félnie a teljes elkötelezettségtől a “mi van akkor, ha…” feltételezések miatt, amelyek feltehetően sohasem történnek meg. Amit tennünk kell, hogy rátekintünk a Keresztre, és tudjuk, hogy Jézus bármilyen helyzeten keresztül tud vinni bennünket!

Megtörtént veled, hogy elkezdted Jézust követni, majd visszafordultál egy kis idő múlva? Talán ma van a napja, hogy leülj, és számba vedd az árat, szilárdan elkötelezd magad, hogy bármely élethelyzetbe is keveredsz, bízni fogsz Benne és követed Őt. Ígérem neked, miután meghoztad ezt a döntést, Jézus csodálatos módon fog élni rajtad keresztül (Galata 2:20). Erőt fogsz tapasztalni, ami nem a tiéd, de elég, hogy minden tesztet kiállj, amivel találkozol.

Vélemény, hozzászólás?