Örökkévaló vigasztalás

Történt pedig, hogy meghalt a koldus, és felvitték az angyalok Ábrahám kebelére. Meghalt a gazdag is, és eltemették. (Lukács 16:22)

Ez a történet azt tanítja, hogy van élet a halál után. A lelkünk nem fog aludni, várva a test feltámadását, hanem öntudatunknál maradva, azonnal az örökkévalóságba lépünk. A történet azt is mutatja, hogy a halál után mindössze két lehetséges állomás áll előttünk. Vagy a gonoszokat megillető kínok helyére, vagy az igazakat megillető áldás helyére mehetünk. Nincs közbevetett hely vagy purgatórium, és nincs második lehetőség sem. A történet a halált követő sors bizonyosságát illusztrálja.

Ábrahám kebele egy tényleges hely szimbolikus neve, ahol az Ószövetség hívői tartózkodtak, akik még nem születtek újjá, ők a fizikai haláluk után kerültek ide. Ez a hely a föld szívében helyezkedett el, ugyanabban a régióban, ahol a pokol is, ahol viszont azok tartózkodnak, akik nem adták át életüket Istennek. A gazdag ember teste a sírban feküdt, az Írás mégis azt mondja, hogy felemelve szemét Lázárt Ábrahám kebelén látta. Ez azt mutatja, hogy szellemünk annyira pontosan tükrözi fizikai formánkat, hogy halálunk után is felismerhetőek maradunk.

Az ember szenvedéseinek egy része a pokol tüzéhez kapcsolódott. Ugyanakkor azok a gondolatok is kínozták, melyek a földön maradt szeretteihez kapcsolódtak, akik ugyanazt a sorsot voltak kénytelenek elszenvedni, amit ő megtapasztalt. Elkeseredetten próbálta volna figyelmeztetni őket, ami még súlyosabbá tette a gyötrelmét. Ezenkívül látta Lázárt és Ábrahámot Isten vigasztalásának a helyén, amitől ő örökre el lett zárva.

Jézus szavainak tükrében láthatjuk, hogy a pokol sokkal több lesz, mint a fizikai kínok helyszíne. Akik erre a helyre kerülnek, azoktól a gondolatoktól is kínlódni fognak, hogy mi történhetett volna velük, ha Jézusban hittek volna, és mennyire befolyásoltak másokat, akik szintén a pokolba kerültek. Ismerve ezeket a tényeket, ma bárkiért megindulhat a szíved, aki még nem ismeri az Urat. Ne hagyj figyelmen kívül egyetlen lehetőséget sem, hogy megoszd az Evangéliumot velük!

Vélemény, hozzászólás?