József: a hatalmas hit embere

József pedig az álomból felserkenvén, úgy tőn, amint az Úr angyala parancsolta vala néki, és feleségét magához vevé. (Máté 1:24)

Jézus Krisztus születésekor olyan sok csodás dolog történt, hogy gyakran feledésbe merül József hite. Gondold csak át, hogy mekkora hite volt. Józsefnek.

Miután az angyal megjelent Máriának, az Írásokban nem történik említés arról, hogy bármit is mondott volna Józsefnek. Tény, hogy Mária sietve Erzsébethez ment.  (Lukács 1:39.) Az is lehetséges, hogy izgalmában elfelejtette elmondani Józsefnek, hogy elmegy unokatestvéréhez. Miután három hónap múlva visszatért “viselősnek találtatott(Máté 1:18.) Ez arra utal, hogy Mária nem mondta el Józsefnek a történteket, József vette észre rajta a terhességet.

Hogy reagálna manapság egy férfi, ha váratlanul kiderülne, hogy a menyasszonya terhes, és azt állítja, hogy szűzen fogant a gyermek? Azt hiszem, Józsefnek ugyanilyen gondolatai lehettek. Irgalmassága Mária felé azt mutatja, hogy szerette őt, de azt tervezte, hogy elválik tőle, amely azt jelentette, hogy nem hitt neki. Ezután az Úrnak az angyala jelent meg Józsefnek álomban, és elmagyarázta neki a történteket. Még ezután is nagy hitet igényelt tőle, hogy higgyen az elmondottakban!

Ehhez hasonló dolog sohasem történt ezelőtt, és sohasem fog megtörténni ismét. Senki sem hinne neki. Mindenki más számára úgy tűnhetett, hogy József egy olyasvalakit vesz el, aki előzetesen hűtlenséget követett el ellene. A világ szemében ez a házasság mindig is romlott maradt. József becsületére váljon, és a hite hatalmas tanúbizonysága, hogy engedelmeskedett az Úrnak azzal, hogy előre ment és elvette Máriát.

Ha József és Mária tudott hinni Jézus szűztől való fogantatásban, akkor te is képes vagy elhinni azt, amit ma mond neked az Úr.

Vélemény, hozzászólás?