Fogadalmat tenni, vagy nem tenni?

Egyengesd el lábaid ösvényit, s minden te útaid állhatatosak legyenek. (Példabeszédek 4:26)

Az óév vége és az újév eleje jó alkalom arra, hogy számba vegyed az életedben történteket, és tervet készíts az előtted álló dolgokra nézve. Némelyek nem tartják jónak a visszatekintést, és bizonyára nem tartják jónak az újévi fogadalmakat sem. De az Írás ezen része azt tanácsolja nekünk, hogy egyengessük el (fontoljuk meg) lábaink ösvényeit.

A megfontol szó jelentése: “mentálisan mérlegelni”. Nem tudsz valamit mérlegelni, ha nincs valami, amivel szemben mérlegelnéd azt. Ha nincsenek céljaid, akkor nem tudod értékelni, hogy vajon tettél-e előrelépést. Mindannyiunknak szüksége van valamire, amire célozhatunk. Egyébként a semmire fogunk lőni, és azt mindig el is fogjuk találni!

A célok kitűzésének és a fogadalmak tételének vannak azonban veszélyei. Ha túlzóak a terveink, akkor kudarcra ítéljük magunkat. Ez csak bűntudatot és kudarcélményt okoz bennünk. A Biblia támogatja a célok kitűzését és a vízióalkotást, de bölcsességre van szükségünk közben. Nem szabad önkényesen megválasztanunk a céljainkat, Istentől függetlenül. Az Ő akaratával ellentétes célok meghatározása elemészti az időnket és távol tart Tőle.

Jótékony hatású, ha visszatekintve megemlékezünk a jó dolgokról és tanulunk a rosszakból. Ha egyenes barázdát akarunk szántani, akkor egy előttünk lévő, távoli pontra kell a szemeinket függesztenünk. Használd fel ezt az időszakot arra, hogy értékeld az életed irányát, vajon abban az irányban halad, amit az Úr szeretne? Ha nem, akkor szükséged van néhány változtatásra. Bolond dolog folytatni ugyanúgy és közben más eredményeket várni. Fontold meg ma a lábaid ösvényeit, és tedd meg a megfelelő lépéseket!

Vélemény, hozzászólás?