Túl sok, amid van?

bachAkkor az ÚR ezt mondta Gedeonnak: Sok ez a nép, amely veled van, nem adhatom a kezükbe Midjánt, különben még így fog dicsekedni Izráel velem szemben: Az én kezem szabadított meg engem! (Bírák 7:2)

Gedeon hitetlenséggel küzdött, ezért gyapjút tett az Úr elé. Az Úr azt mondta neki, hogy túl sok ember van a seregében. Bár így is sokkal nagyobb túlerővel néztek szembe, az Úr arra utasította, hogy csökkentse a létszámot. Így aztán Gedeon azt mondta katonáinak, hogy akik félnek, menjenek haza. 22.000 ember ment el! 10.000-en maradtak, de az Úr azt mondta, hogy még mindig túlzottan sokan vannak. Arra utasította Gedeont, hogy válassza szét az embereket annak alapján, ahogy azok a patakból isznak. 300 főt választott Gedeon, mert ők az iváskor egyik térdükre ereszkedtek, tenyerükből csészét formáltak és így hoztak vizet a szájukhoz.

Miért vágta vissza az Úr Gedeon amúgy is kicsi seregét? Nem akarta, hogy bárki magának tulajdonítsa a győzelmet. Azt akarta, hogy olyan kevés legyen a férfiak száma, hogy senki elméjében meg se fogalmazódjon kétely arra nézve, hogy a győzelem az Úr csodája volt. Igen különleges módon helyezte őket egy lehetetlen helyzetbe, hogy a népe megismerje, milyen hatalmas is Ő.

Nem az Úr hozta fel a midianitákat népe ellen, és nem is Ő okozta a problémát, de amikor a probléma fellépett, olyan módon vezette Gedeont, hogy csak az Ő természetfeletti hatalma szabadíthatta meg őket. Az Úr ma is ugyanezt akarja tenni érted. Olyan dolgokra vezethet, melyek bolondságnak tűnhetnek a természetes gondolkodásod számára, azért, hogy Ő csodálatos módon felfedhesse magát a számodra. Ő gyakran félretolja a szokványos bölcselkedést azért, hogy megmutathassa a számodra: szabadulásod teljes mértékben tőle származik.

Vélemény, hozzászólás?