Január 16. – Sátán ereje korlátozott

Máté 4:1-11; Márk 1:12-13; Lukács 4:1-13

Amikor az ördög elvégzett minden kísértést, eltávozott tőle egy időre. (Lukács 4:13)

A versek megfogalmazása azt mutatja, hogy Sátán Jézust megkísértő fegyverarzenálja kimerült, ezután pedig el kellett távoznia. Túl sokat tulajdonítunk Sátánnak. Tévesen. Nem rendelkezik ugyanis korlátlan számú kísértéssel, melyekkel bennünket zaklathat. Ahogy az 1. János 2:16 megjegyzi, három területen kísért bennünket a gonosz: a test kívánsága, a szemek kívánsága és az élet kérkedése. Jézus három kísértése megfelel ezeknek a kategóriáknak.

Azzal, hogy Sátánnak korlátlan erőt és képességet tulajdonítunk, nagyobbá tesszük őt, mint amekkora. Az igazság az, hogy “Nem egyéb, hanem csak emberi kísértés esett rajtatok: de hű az Isten, a ki nem hagy titeket feljebb kísértetni, mint elszenvedhetitek; sőt a kísértéssel egyetemben a kimenekedést is megadja majd, hogy elszenvedhessétek.” (1. Korinthus 10:13.)

Sátán azt szeretné, hogy keményebbnek higgyük őt, mint amilyen. Egyik legnagyobb fegyvere a megfélemlítés, de Jézus minden szempontból legyőzte őt. A fogait kihúzta! Oroszlánként már csak ordítani tud és azokat a rosszul informált lelkeket keresi, akik nem ismerik a hatalmukat Jézus Krisztusban, hogy elnyelje őket. (1. Péter 5:8.)

Járj ma abban az igazságban, hogy bármivel harcol is ellened Sátán, az csak átmeneti ideig tart. Ne hagyd abba – a gonosznak kell abbahagynia! A megfelelő időben aratni fogsz, ha nem csüggedsz el. (Galata 6:9.)

Vélemény, hozzászólás?