2020. júniusi hírlevél – Lehet jobb az imaéleted

Úgy gondolom, a keresztény életben leginkább az imát használják helytelenül.

Az egész világot érintő koronavírus-járványra az emberek különféleképpen reagálnak. Vannak, akik pánikba esnek, míg mások, akik ezelőtt nem keresték az Urat, most Felé fordulnak. Hallok embereket erről a problémáról beszélni, még keresztényeket is, akik az Úrhoz imádkoznak és Tőle kérnek védelmet.

Ám a hallott imák többsége nem a leghatékonyabb. Nem akarok senkit se kritizálni, de sokan elkeseredettségükben és félelemből imádkoznak. Nem használják a hatalmukat. Az emberek többsége azt hiszi, hogy amíg imádkozik, minden rendben van. Van jó és rossz módja az imának.

Figyeld meg, mit mond Jézus a Máté 6-ban – amit gyakran hegyi beszédnek hívnak –, amikor az imáról beszél:

„Amikor imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek a zsinagógákban és az utcasarkokon megállva imádkozni, hogy lássák őket az emberek. Bizony mondom nektek: megkapják jutalmukat.”

Mt 6,5 (kiemelés tőlem)

Jézus elég fontosnak érezte, hogy megtanítsa a tanítványokat arra, mit ne tegyenek, amikor imádkoznak. Az ima nem egy lehetőség arra, hogy tájékoztassuk „szegény alulinformált Istent” arról, milyen rossz is a helyzetünk. Néha úgy tűnik, mintha az emberek azt gondolnák, hogy milliók kérnek valamit Istentől, és annyi kérés érkezett már Hozzá, hogy a kupac tetejére kell tenniük az övéket. A Máté 6-ban Jézus így folytatja:

„Ne legyetek tehát hozzájuk [a pogányokhoz] hasonlók, mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek tőle.”

Mt 6,8

Sokan nem is csinálnak mást, mint félelemből imádkoznak. Azt hiszik, ha úgy kezdik, hogy „mi Atyánk”, és úgy fejezik be, hogy „Jézus nevében”, a kettő közé pedig azt illesztenek be, amit akarnak, már el is mondtak egy imát. Nem. Sok a hitetlenség, sok a félelem. A Zsoltárok 91,5 szerint nem kell félnünk a rémségektől éjjel – vagyis a halálos járványtól; a 10. vers pedig úgy folytatja, hogy nem érhet minket baj, sátrunkhoz közel sem férhet csapás.

Valójában az imának van helyes és helytelen módja, és sokan helytelenül imádkoznak. Például sokan azt mondják az Úrnak, hogy félnek és depressziósak a jelenlegi helyzet miatt, ezért örömöt, békességet és védelmet kérnek Tőle. A Zsoltárok 91,1 azonban azt mondja:

„Aki a Felséges rejtekében lakik, a Mindenható árnyékában pihen.”

A Zsoltárok 16,11-ben pedig ezt olvassuk:

„Megismerteted velem az élet útját, teljes öröm van tenálad, örökké tart a gyönyörűség jobbodon.”

Tehát ha nincs békességed, védelmed, teljes örömöd és örökké tartó gyönyörűséged, akkor nem vagy Isten jelenlétében. Isten mindig veled van, de te nem mindig élsz azzal, amit biztosított a számodra.

Az ima kulcsa az, hogy Isten minden védelemről szóló ígéretét meg kell vallanod (Zsolt 91,2). Azt is el kell hinned, hogy Ő neked adta a hatalmát. Ahelyett, hogy arra kérnéd Istent, tegyen valamit a koronavírussal, hinned kell, hogy Ő már hatalmat adott neked minden betegség és baj leküzdésére (Mt 10,1.8); és neked kell szólnod ezekhez a problémákhoz. Világszerte milliók imádkoznak és kérik Isten segítségét, de nem értik, hogy Ő ezt már mind megtette.

Amikor 52 éve elkezdtem a szolgálatot, hébe-hóba láttam néhány csodát megtörténni. Időnként tapasztaltam, hogy Isten jelenléte és ereje megnyilvánult és az imáimra válasz érkezett. (Tudod, vak tyúk is talál néha szemet.) Ezek viszont ritkán fordultak elő, amikor úgy imádkoztam, ahogy hagyományosan tanították. Isten mégis szeretett engem és én is Őt.

Ezek alatt az évek alatt, miközben az Urat kerestem, megtanultam néhány dolgot. Megtanultam jobban imádkozni, és ma jobb eredményeim vannak, mint régen. Hiszem, hogy az imaéletem és az Úrral való kapcsolatom jobb, mint valaha.

Sokkal több a mondanivalóm erről a témáról, mint amennyi belefér ebbe a hírlevélbe. Ezért összegyűjtöttem mindazt, amit tanultam és írtam róla egy könyvet Lehet jobb az imaéleted címmel. Ez a tanítás sok embert szabadított már meg, többek között az egyik barátomat, John Tesht, aki csodával határos módon gyógyult meg a prosztatarákból, miután megragadta a Márk 11,23-at és szólt az életében lévő hegyhez. Sokan mondták, hogy ez forradalmasította a kapcsolatukat azt Úrral, és ez az egyik legfontosabb dolog, amit megtanultak.

A jelenlegi világválságban meg kell tanulnod helyesen imádkozni! Arra bátorítalak, hogy szerezd be a Lehet jobb az imaéleted című tanításomat. A könyv ITT érhető el magyar nyelven. Az angol és spanyol nyelvű tanítás igényelhető CD vagy DVD formátumban is, valamint egy tanulmányi útmutató is a rendelhető.

Nem azt mondom, hogy az ördögtől van, ha nem úgy imádkozol, ahogy én teszem. Mindent, ami ellen a könyvben tanítok, én is megtettem valaha. Ha nem működik, amit csinálsz, vedd fontolóra az imaéleted megújítását.

 

Szeretünk téged,

Andrew és Jamie

Vélemény, hozzászólás?