Barion Pixel

Hívjon:  +36 30 474 9631 
E-mail:  hungary@awme.net

 2024. márciusi hírlevél

Evangéliumi igazságok Andrew Wommack Ministries

 2024. márciusi hírlevél

KERESZTÉNY FILOZÓFIA

Mindenki szűrőn keresztül nézi az életét. Például az optimista ember lehetőséget lát minden helyzetben, amivel szembesül, míg a pesszimista csak vereséget és kudarcot. Mindketten ugyanazokkal a körülményekkel néznek szembe, de a szűrőjük határozza meg, hogyan reagálnak. Ezt a szűrőt a filozófiájuknak is nevezhetjük.
A filozófia egyszerűen egy gondolkodásmód. Akár tudod, akár nem, az életed irányát a személyes filozófiád, vagyis a jellemző gondolkodásmódod befolyásolja és irányítja. A Példabeszédek 23,7 azt mondja: „Mert ahogyan a szívében gondolkodik, olyan ő.” (KJV) Ha ez igaz – márpedig az –, akkor érdemes megbizonyosodni arról, hogy a megfelelő szűrőn keresztül nézed-e az életedet.
„Vigyázzatok, hogy rabul ne ejtsen valaki titeket olyan bölcselkedéssel és üres megtévesztéssel, amely az emberek hagyományához, a világ elemeihez, és nem Krisztushoz igazodik” – olvassuk a Kolossé 2,8-ban. (RÚF)
Ebben az igerészben Pál figyelmeztette a kolossébeli hívőket. Az itt szereplő vigyáz szó abban az értelemben használatos, ahogy egy őrszem szolgálatot teljesít. Ez egy katonai kifejezés, amely az őrködésre vonatkozik, arra, hogy résen kell lenni. A rabul ejt kifejezés pedig a győztesnek járó hadizsákmányra utal: az aranyra, az ezüstre és a földre.
Pál azt mondta a hívőknek, hogy vigyázzanak, őrködjenek, nehogy az ellenség győzelmet vegyen rajtuk és megfossza őket a kincsüktől, attól az igazságtól, amelyet Isten a szívükbe helyezett. Ma ugyanaz az ellenség, az ördög – felhasználva a világ filozófiáját és az emberek vallásos hagyományait – el akarja lopni, amit Isten neked adott.
Az életed a gondolataid irányát követi. A kulcs az, hogy megújítsd az értelmedet egy keresztény perspektívával, egy keresztény filozófiával. A látásmódod szűrőként működik, és segít meglátni a pozitívumokat. A keresztény filozófia vagy nézőpont lehetővé teszi, hogy a pozitív dolgokra összpontosíts, és félelem helyett hitben járj, amikor mások félnek. Tehát fontos, hogy a gondolkodásmódod Isten Igéjének igazságán alapuljon.
Sátán az emberi filozófia alattomos hazugságán keresztül próbál megtéveszteni minket. Az első példa erre az 1Mózes 3,1–5-ben található.
„A kígyó pedig ravaszabb volt minden vadállatnál, amelyet az Úristen alkotott. Ezt kérdezte az asszonytól: Csakugyan azt mondta Isten, hogy a kert egyetlen fájáról sem ehettek? Az asszony így felelt a kígyónak: A kert fáinak gyümölcséből ehetünk, csak annak a fának a gyümölcséről, amely a kert közepén áll, mondta Isten: Ne egyetek abból, ne is érintsétek, hogy meg ne haljatok! A kígyó erre így felelt az asszonynak: Dehogy haltok meg! Hanem jól tudja Isten, hogy azon a napon, amelyen esztek belőle, megnyílik a szemetek, és olyanok lesztek, mint az Isten: tudni fogjátok, mi a jó és mi a rossz.” (RÚF)
Gondolj csak bele! Az Ige szerint a kígyó ravasz volt. A ravasz szó lényegében azt jelenti, hogy agyafúrt, alattomos és fondorlatos. Sátán nem frontális támadást alkalmazott Ádám és Éva legyőzésére; a gondolkodásmódjukat, a filozófiájukat igyekezett megváltoztatni. Mielőtt az ördög belevonhatna minket bármiféle megtévesztésbe, el kell terelnie bennünket Isten Igéjétől, és el kell juttatnia oda, ahol az Igébe vetett bizalmunk és hitünk meginog.
Ádám és Éva tiszta filozófiával kezdte. Teljesen Istentől függtek, és soha nem kérdőjelezték meg bölcsességét és jóságát. Sátán először rávette őket, hogy megkérdőjelezzék Isten Igéjét, aztán pedig Isten jóságát. Megcsalta őket, ahogy Pál írja a 2Korinthus 11,3-ban: „Félek azonban, hogy amint a kígyó megcsalta Évát ravaszságával, úgy tántorodnak el a ti gondolataitok is a Krisztus iránti őszinte és tiszta hűségtől.” (RÚF)
Sátán soha nem változtatott a taktikáin. Társadalmunkon és kultúránkon keresztül munkálkodik, és olyan filozófiának a kialakításán mesterkedik, amely ellentétes Isten Igéjével. Mindig igyekszik leértékelni Jézus befejezett munkáját és Igéjét. Sajnos, működik. Manapság a legtöbb kereszténynek nincs szilárdan a helyén a hitrendszere. Jobban befolyásolja őket a kultúra, a közösségi média, a filmek, a neveltetésük vagy mások véleménye, mint Isten Igéje.
Sokan, akik most ezt olvassák, tudják, mit mond a Szentírás. Olvastad, hogy Isten azt akarja, hogy olyan jó dolgod legyen, és olyan egészséges legyél, amilyen jó dolga van a lelkednek. Olvastad, hogy az Ő sebei által meggyógyultál, és Jézus azért jött, hogy bőséges életet adjon neked. Mégis, ha a tükörbe nézel, egy kudarcot vallott, vesztes, beteg és legyőzött embert látsz. Miért van ez?
Az alapvető filozófiád miatt. Talán a szüleid azt mondták neked, hogy soha nem viszed semmire, vagy a korábbi párod meggyőzött arról, hogy értéktelen vagy. Vagy esetleg egy vallási vezetőtől azt hallottad, hogy átkozott vagy a viselkedésed miatt, te pedig hittél neki. Bármi legyen is a hited, a filozófiád gyökere, rabul estél, és ellopták a kincsedet.
Ha magadra ismersz, akkor itt az ideje átformálni a gondolkodásodat. Tanulmányozd Isten Igéjét, elmélkedj rajta, és változtasd meg a hited alapjait! „Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, mélyre hatol, a szellem és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait.” (Zsid 4,12; KJV)
A saját életemben azt tapasztaltam, hogy amikor kezdtem megváltoztatni a gondolkodásomat, az megnyitotta az ajtót azok előtt az áldások előtt, amelyeket Isten mindvégig nekem szánt. Valójában korlátoztam Istent a kicsinyes gondolkodásommal, a filozófiámmal. Lehet, hogy te is ugyanezt teszed. Ha igen, ne vesztegess több időt, újítsd meg a gondolkodásodat!
Minden hívőnek világos bibliai filozófiával kell rendelkeznie, és annak kizárólag Isten Igéjén kell alapulnia. E nélkül ide-oda fogsz hányódni mindenféle tanítás szelében.
Szeretünk téged:
Andrew és Jamie
Könyveinkért látogass el weboldalunkra:
Charis Bibliaiskolánkba egész évben jelentkezhetsz. A következő linken találsz róla további információt:
Andrew Wommack magyarországi szolgálata a hűséges támogatóink adományainak köszönhetően működik. Ha Te is szeretnéd Isten országát építeni Magyarországon, a következő linken tudsz minket támogatni: