A fegyelmezés életet hoz

Bizony, mondom néktek: amit megköttök a földön, kötve lesz a mennyben is, amit pedig feloldotok a földön, oldva lesz a mennyben is. Bizony, mondom néktek azt is, hogy ha közületek ketten egyetértenek a földön mindabban, amit kérnek, azt mind megadja nekik az én mennyei Atyám. (Máté 18:18-19)

A 18 és 19 verset többféleképpen alkalmazhatjuk, de a szövegösszefüggésben szemlélve különösen a gyülekezeti fegyelmezésre alkalmazhatóak. Néhányan azt gondolják, hogy a gyülekezeti fegyelmezés csupán szimbolikus értelmű és nincs valódi súlya, de Jézus világossá teszi, hogy szellemi területen a Szent Szellem által irányított fegyelmezésnek nagy ereje van.

Azok az igei parancsok, amelyek a gyülekezeti fegyelmezésre vonatkoznak, arra szolgálnak, hogy a bűnben lévő testvéreket segítsék a helyreállásban, illetve megóvják a test tagjait ettől a bűntől. Ha a fegyelmezés alatt álló testvér megtér, a cél teljesült, és további beavatkozásra nincs szükség. A gyülekezeti fegyelmezésnek két oldala van. A közösség és a közbenjárás visszavonása.

A megfelelő közbenjárás távol tartja az ördögöt a bűnben élő személytől. Ez jótékony hatású, amennyiben az érintett személy ezt a következményektől való szabadságot arra használja, hogy megtérjen és visszajöjjön Istenhez. Ugyanakkor, ha arra használja ezt a bűne következményétől való szabadságát, hogy továbbra is vétkezzen, akkor eljöhet az az idő, amikor a közbenjárás beszüntetése lesz jótékony hatású. Ebben az esetben Sátán támadásai ellen történik a közbenjárás beszüntetése, és tulajdonképpen a bűneit hozzákötjük az illetőhöz, hogy ezután ne menjen tovább nyugodtan a bűn következményeinek megtapasztalása nélkül. (Róma 6:23.) Amint aratni kezdi, amit elvetett, remélhetőleg az eredmény az lesz, hogy visszatér Isten jóságához, melyet egykor élvezett.

Ez az oldás és kötés, amelyre ez a rész utal. A menny és a föld az oldás és kötés hatása alatt áll. Ha ma olyanokért imádkozol, akik visszacsúsztak, akkor engedd, hogy a Szent Szellem vezessen abban, hogy vajon a bűneiket hozzájuk kell-e kötnöd, vagy pedig éppen ellenkezőleg, el kell oldoznod őket.

Vélemény, hozzászólás?