A Jézusért való élet ára

Jézus azonban így felelt: “A rókáknak barlangjuk van, és az égi madaraknak fészkük, de az Emberfiának nincs hova fejét lehajtania.” (Lukács 9:58)

Ezt a verset gyakorta annak alátámasztására használják – helytelenül -, hogy Jézus és tanítványai szegénységben éltek. Jézus azonban valójában az üldöztetés miatt nem tudta sehol lehajtani a fejét. A vallási előítéletek miatt a szamáriaiak megtagadták Jézustól a vendéglátást és a szálláshelyet, mikor éppen Jeruzsálem felé mentek. Az üldöztetés része a keresztény életnek. Jézus azt közölte ezzel az emberrel, hogy ha időnként nincs szálláshely, akkor ez része annak az árnak, amit az Ő követése jelent.

Az üldözésnek sokféle formája van. Az életveszély, amit a hited miatt szenvedsz el, csak az egyik, de nem is a legrosszabb formája ennek. Az üldözés messze halálosabb formája, amikor az általunk csodált, szeretett és elismert személy egyszerűen gonoszul beszél rólunk, vagy kizár bennünket a társaságából. Azért halálosabb ez, mert sokkal burkoltabb és személyesebb.

Sok hívő, aki közvetlenül sohasem tagadná meg az Urat, önsajnálatba vagy háborúskodásba esik mások kritikái miatt, különösen, ha olyan valakitől kapja, akire felnéz, illetve akire nagy benyomást szeretne tenni. Ez éppoly negatív hatást tesz rájuk, mintha az életüket fenyegetné valaki.

Segítség lehet, ha felismered: az emberek nem téged üldöznek, hanem a benned élő Krisztust. Ténylegesen az Ő szenvedésének a részesévé leszel, ugyanakkor ezért részesedsz feltámadása erejében és jutalmában is. Ezzel a tudattal örvendezhetsz és ujjonghatsz, amikor Őmiatta utasítanak el.

Vélemény, hozzászólás?