Barion Pixel

Hívjon:  +36 30 474 9631 
E-mail:  hungary@awme.net

A kemény szív tünetei

A kemény szív tünetei                                                                                                               Május 24. 

Márk 8,17: „Amikor ezt Jézus észrevette, így szólt hozzájuk: Miért tanakodtok, hogy nincs kenyeretek? Még mindig nem veszitek észre és nem értitek? Még mindig keményszívűek vagytok?” (RÚF) 

MÁTÉ 16,1-12; MÁRK 8,11-21 

Alig néhány nappal ez előtt az eset előtt megkeményedett szívük miatt a tanítványai elcsodálkoztak, amikor látták, hogy Jézus a vízen járva közeledik hozzájuk. Jézus megjegyzései bemutatják a megkeményedett szívű ember néhány jellemzőjét. 

Először is, a kemény szív megakadályozza, hogy észrevegyük, felfogjuk a szellemi igazságokat. Ez az oka annak, hogy az istentiszteleten mindenki pontosan ugyanazt az üzenetet hallja, de egyesek befogadják, míg mások nem. Nem az Ige változik, hanem a szívek állapota. A kemény szív kiiktatja a szellemi érzékelést. 

Másodszor, a megkeményedett szív gátolja, hogy megértsük a szellemi igazságot. Ha valaki nem érti Isten Igéjét, a Sátán nem ütközik ellenállásba, amikor el akarja lopni. 

Harmadszor, a kemény szív megakadályozza, hogy emlékezzünk. Ez nem azt jelenti, hogy nem tudunk felidézni tényeket vagy igeverseket. Ahogy a Márk 8,19-20-ban olvassuk, a tanítványok tényként emlékeztek a két csodálatos kenyérszaporításra, de elfelejtettek minden szellemi tanulságot, amit ebből levonhattak volna. Éppen így, egyesek idézni tudják az igéket, vagy emlékeznek arra, hogy miről szólt a prédikáció, de nem tudják felfogni az üzenetben rejlő szellemi életet, és nem tudják megőrizni az emlékezetükben, amit észleltek. 

A megkeményedett szív elvakít minket minden szellemi érzékeléssel szemben, és a gondolkodásunkat természetes szinten tartja. A kishitűség és a megkeményedett szív ugyanaz. A Zsidó levél 3,12-13 párhuzamba állítja a hitetlen gonosz szívet a megkeményedett szívvel. Nagy hit kell ahhoz, hogy a szívünk érzékeny maradjon Isten iránt. Ma keresd Őt teljes szívedből!