Január 25. – A legnagyobb próféta

János 3:22-37

Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem. (János 3:30)

Jézus azt mondta a Lukács 7:28-ban: “Mondom nektek, hogy asszonytól születettek közül nincs senki nagyobb Jánosnál, de aki a legkisebb az Isten országában, nagyobb nála.” Azt hiszem, János története megmutatja számunkra, mi volt a fő oka annak, hogy a valaha élt legnagyobb prófétának nevezte Jézus.

Bemerítő János 30 évet töltött a szolgálatára való felkészüléssel. Nem élvezte a gyerekkor és felnőtté válás normális előnyeit. Kint élt a pusztaságban, távol az emberektől, Isten számára elválasztva. (Lukács 1:80.) Azután kb. hat hónapig élvezte szolgálatának sikereit, ahogy előtte soha senki más. A tömeg kiment hozzá a pusztába, hogy hallja a prédikációit. Ő lett a legbefolyásosabb ember Izraelben, és még a Római vezetők előtt is ismert volt.
Azután egy napon bemerítette Jézust a Jordánba, és kinyilvánította róla, hogy Ő a Messiás. (Máté 3:3-17; János 1:29.) Ettől a pillanattól fogva a tömeg és még saját tanítványai is egyre nagyobb számban kezdték Jézust követni. Ez a legtöbb embert tönkretette volna, de amikor megkérdezték Jánost erről, így válaszolt: Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem. Röviddel ezután börtönbe vetették (Máté 4:12) , majd másfél év múlva egy sötét cellában lefejezték.

János nagysága nem a saját sikerében állt, hanem valaki máséban. Jézus sikerét jelentős részben János előkészítő munkájának köszönhette. Korunk celeb-centrikus társadalmában kevés ember szeretne háttérénekes vagy színpadigazgató lenni. Mentalitásunk szerint, ha nem vagyunk a rivaldafényben, akkor senkik vagyunk. Jézus nem ezen a módon szemlélte a dolgokat! A Máté 23:11-ben ezt tanította: “Aki a legnagyobb közöttetek, legyen a szolgátok.” Bizonyára Bemerítő János volt a legnagyobb próféta, mivel ő Jézus nagy szolgája volt. Élete és Jézus ajánlása inspiráljon téged, hogy nagy szolga légy Jézus és mindenki számára, akivel ma találkozol.

Vélemény, hozzászólás?