A Páska jelentése

paska“Mert mondom nektek, hogy többé nem eszem ebből a húsvéti vacsorából, amíg csak be nem teljesedik ez az Isten országában.” (Lukács 22:16)

Az Úr tanítványaival kívánta megosztani a Páska vacsorát. Kevesebb, mint huszonnégy órája volt arra, hogy befejezze a küldetését, és mint bárki más, aki megpillantotta a célegyenest, bizonyára izgalmat és megkönnyebbülést érzett. A Páska vacsora a zsidók egyiptomi fogságból való szabadulására való emlékezés volt. (2 Mózes 13:3-10), de egy sokkal mélyebb szellemi tartalommal is bírt, ami Jézus halálán keresztül teljesedett be.

Az eredeti Páska éjjelén az Úr áthaladt Egyiptom földjén, és megítélte a földet, minden elsőszülöttet megölt az emberek és állatok közül egyaránt. Az ítélet elkerülése végett minden zsidó családnak le kellett ölnie egy hibátlan bárányt, venni kellett a vérét és meg kellett jelölni a ház ajtófélfáit vele. Reggelig a házon belül kellett maradniuk a vér befedezése alatt. Amikor az Úr éjjel végighaladt a földön és elvégezte az ítéletet, akkor elhaladt azon házak mellett, melyek ajtófélfáin a bárány vére volt.

Ez tökéletes képe annak a megváltásnak, amit Jézus értünk tett a vére által. Jézus a zsidó év első hónapjának 14. napján áldoztatott meg – pontosan azon a napon, amikor a Páska bárányt megölték a Templomban. Valóban: “Krisztus a mi Páskánk, értünk áldoztatott.” (1. Korinthus 5:7.)

Ma ítéletet érdemelnél a bűneid miatt, de amikor Jézust Uradnak és Megmentődnek vallottad meg, akkor az Ő vérét alkalmaztad a szívedre. Ma már nincs semmi félnivalód az Ítélet Napjától, mivel bűneid megbocsátást találtak, és végleg el lettek törölve. Többé már nem vagy ítélet alatt. Isten kegyelme és irgalma alatt vagy.

Vélemény, hozzászólás?