A világ gondjainak tövisei

Akiknél a tövisek közé esett, azok hallották az igét, de mikor elmennek, az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei megfojtják azt, és nem érlelnek termést. (Lukács 8:14)

A harmadik embertípus, akiről Jézus a magvető példázatban tanított, nagymértékben jellemezi a Krisztus Testét napjainkban. Ezek a hívők befogadják Isten Igéjét, elkötelezetten és hűségesen kitartanak az üldözések idején, de lefoglalják őket a világ dolgai. A szívükbe vetett  magot megfojtják ezek a dolgok, és semmilyen gyümölcsöt sem teremnek. Ahogy a kertben növő gaz ellopja a táplálékot a haszonnövényektől, úgy a gondok és az élvezetek megállítják Isten Igéjét a gyümölcstermésben, mivel ezeket az embereket teljesen lefoglalják a mindennapi élet félelmei és kívánságai.

A történelem során a gyülekezet mindig növekedett méretében és nagyságában az üldözések alatt. Ez azért van így, mert az üldöztetés helyreteszi prioritásainkat, értékrendünket. Megértjük, hogy az életünk Jézusban van (János 14:6), nem pedig dolgokban (Lukács 12:15), és minden figyelmünket Rá összpontosítjuk. A jómód sokkal ártalmasabb volt a Krisztus testére, pontosan azon okok miatt, amelyeket ebben a versben olvasunk. Isten meg akarja áldani a gyermekeit anyagi javakkal (Zsolt 35:27), de ha ezek teljesen lefoglalják a fiakat, akkor ez megfojtja Isten Igéjét, és gyümölcstelenné teszi őket.

Jézus azt mondta, hogy nem jutott tökéletességre egyetlen gyümölcs sem bennük. Bizonyos gyümölcsök megjelentek, de ezek kicsik és sokkal gyengébbek voltak annál, amelyek lehettek volna. Csalódott vagy, mivel csak túlélsz, ahelyett, hogy valóban megtapasztalnád azt a bőséget, amit Jézus neked szánt? Vizsgáld meg az életmódod, és keresd meg a töviseket. Nézd meg, hogy vajon a gondok, vagy a világ élvezetei fojtják meg az Igét benned. Ha az Ő útját követed a bőség felé, amit a Máté 6:19-34-ben olvashatsz, és életed minden területén az Ő királyságát keresed, akkor a szíved jó talaj lesz. Az Ige gyümölcsöt fog teremni, és Isten valamennyi áldását élvezni fogod, amit neked szánt.

Vélemény, hozzászólás?