Ami valóban beszennyez téged

eszikNincs semmi, ami kívülről jutva az emberbe, tisztátalanná tehetné őt; hanem ami kijön az emberből, az teszi tisztátalanná.” (Márk 7:15)

Az Ószövetség étkezéssel kapcsolatos törvényei olyan szellemi árnyékok voltak, amelyek az Újszövetségben váltak valóra. Ezek a farizeusok (ahogy sok keresztény manapság) elvétették a szabályok mögött álló szellemi igazságok jelentőségét. Az étkezési törvények valódi jelentése az volt, hogy mindenben szentek vagyunk (az Úr számára elkülönítettek) – még az általunk megevett dolgokban is. A Törvény alatt tilos volt bizonyos állatokat megenni, sőt akár érinteni őket… nem azért, mert ezek az állatok valamiért rosszak lettek volna, hanem az Isten számára elválasztottságot jelképező szerepük miatt. Ezeknek a törvényeknek a gyakorlása az elválasztottság folyamatos emlékeztetőjéül szolgált.

Az Újszövetségben nincs szükségünk étkezési törvényekre, hogy emlékeztessenek szentségünkre, Isten számára való elválasztott mivoltunkra, mivel az Ő Szelleme lakik bennünk, és az Ő Igéje azt mondja, hogy megigazultunk és szentek vagyunk Jézus Krisztus vére által. Ebben a részben Jézus kijelentése arra vonatkozik, ami valóban képes beszennyezni az embert. Nem értelmezhetjük úgy azonban, hogy bármely testünkkel szembeni visszaélés – pl. falánkság, drogozás – helyénvaló lenne, de Ő azt mondja, hogy nem az szennyez be, ami a szánkon bemegy, hanem az, ami kijön rajta keresztül.

Jézus tudta, hogy a szívünkben lévő dolgokat beszéljük, és ha romlott a szívünk, akkor gonosz dolgokat fogunk beszélni. Tudta, hogy ami kijön a szánkon, az egy romlott szívből jön. Másrészről, ha újjászületünk és új a szívünk, Isten szerint való, akkor olyan szavakat szólunk, amelyek helyesek és szentek. Isten a szívünkre tekint, és amit a szánk szívünkből szól, az tiszta és romlatlan.

Ma gondolkozz el a szíved állapotán. Az általad mondott szavak megmutatják, hogy vajon szennyezett-e a szíved a világtól, az ellenség félrevezetett-e, vagy a test győzött-e le. Ha így van, akkor annyit kell tenned, hogy megtérsz és tisztává leszel. (1. János 1:9.) Ezután örvendezni fogsz, hogy Isten gyermeke vagy, és igazán örömteli napod lesz Vele.

Vélemény, hozzászólás?