Az igazi ellenség

Ő azonban megfordulva tanítványaira tekintett, megdorgálta Pétert, és ezt mondta: “Távozz tőlem, Sátán, mert nem az Isten szerint gondolkozol, hanem az emberek szerint.” (Márk 8:33)

Jézus nem arra célzott, hogy Péter és Sátán egyazon személyek lettek volna. Azt jelentette ki, hogy Sátán inspirálta Péter szavait. Ezt a metaforát máshol is alkalmazta az Írás, például amikor az Édenkertben Isten a kígyóhoz úgy szólt, mint Sátánhoz. A kígyó pusztán kommunikációs eszköz volt, melyet Sátán Ádám és Éva megkísérésére alkalmazott, míg Pétert Jézus megkísértésére használta.

Jézus felismerte, hogy Péter reakcióját a haláláról szóló próféciára az ellenség motiválta, így pontosan a forrást szólította meg. Ugyanezt tegyük mi is. Az Efézus 6:12 megmutatja, hogy a harcunk nem emberek ellen zajlik, hanem gonosz szellemi erők ellen, akik embereket használnak. Minden keresztény harcban áll. Folyamatos küzdelem áll fenn Sátán és királysága ellen, amelyből nincs eltávozás vagy leszerelés. Ellenségünk ordító oroszlánként jár körbe, keresve azokat, akiket elnyelhet. (1. Péter 5:8.) De azoktól, akik ellenállnak az ördögnek, elmenekül. (Jakab 4:7.)

Némelyek azt gondolják, hogy a harag helyreteszi az embereket. Ám “ember haragja Isten igazságát nem munkálja.” (Jakab 1:20.) Az emberekkel szembeni harag éppenséggel az ördög kezére ad bennünket. Az embereken keresztül ellenünk támadó szellemi hatalmak legyőzése a megbocsátás és a másik orcánk odafordítása által történik. (Máté 5:39.) Ez megfutamítja a démonokat! Némelyek szerint a gonosz királyságának magasabb szintjeit csak nagyobb erővel lehetséges megdorgálni vagy eltávolítani. Ez nem így van. Nincs az a démoni erő, beleértve magát az ördögöt is, amely ne menekülne el, ha Jézus nevét hitben mondjuk ki.

Nem nyerhetsz meg egy szellemi háborút testi fegyverekkel. Fel kell ismerned, hogy ki is valójában az ellenséged, majd azokkal a szellemi fegyverekkel küzdj, melyeket az Úr ad. Ma, ha olyan valakivel találkozol, akit az ellenség használ, akkor imádkozz érte, és dorgáld meg az ellenséget a Jézus nevében. Milyen csodálatos név!

Vélemény, hozzászólás?