Az Ő csodálatos irgalma

nadMegrepedt nádszálat nem tör el, és füstölgő mécsest nem olt ki, míg győzelemre nem viszi az igaz ítéletet. (Máté 12:20)

Isten irgalma enyhíti a bukott ember szenvedéseit. Sokszor Isten irgalmát együttérzésnek, szerető jóságnak is nevezzük. A bűnös ember felé fejeződik ki, a bűnök okozta nyomorúságok miatt.

Jézus a hitetlen embert “töredezett nádhoz” hasonlítja. A Palesztina mocsaras területein növő nád rendkívül törékeny volt, könnyen meg lehetett repeszteni, vagy eltörni. A “füstölgő lámpabél” az olajban úszó, lenből készült szövetdarabra utal, amely fényesen világított a nyitott lámpásban. Azonban az olaj megfogyatkozásakor a lámpabél csupán füstölgött egészen addig, amíg nem pótolták az olajat a lámpában.

Ezek a példák azt illusztrálták, hogy Jézus irgalommal szolgált azok felé, akiket megsebzett, összetört a bűn (Lukács 4:18.) és elvesztették az olajukat (szellem).

Jézus azért jött, hogy új olajjal töltse meg az embereket. (Máté 5:3; Apcsel 1:5; 2:4.) A zsidók hozzá voltak szokva a törvény ítéleteihez, de Jézus azért jött, hogy kegyelemmel és igazsággal szolgáljon (János 1:17), még a nemzetek felé is. (Máté 12:18-21.) Azért jött, hogy elvegye a bűneiket, és lángra lobbantsa a szellemüket a sajátjával.

Hívőként tudjuk, hogy hatalmas üdvösségünk Isten irgalma miatt adatott nekünk, nem pedig érdemeink, elismerésünk alapján. Ahogy Pál apostol mondja: “nem az általunk véghez vitt igaz cselekedetekért, hanem az ő irgalmából üdvözített minket újjászülő és megújító fürdője a Szentlélek által.” (Titus 3:5.)

Ma talán úgy érzed magad, mint egy megrepedezett nád, vagy egy füstölgő lámpabél, de nem számít, hogy mit tettél rosszul, hogyan vétkeztél, Isten csodálatos irgalma a rendelkezésedre áll. Fogadd el és helyre fogsz állni! Ez az a győzelem, amiért eljött Jézus.

Vélemény, hozzászólás?