Barion Pixel

Hívjon:  +36 30 474 9631 
E-mail:  hungary@awme.net

Csodálatos kegyelem

woman-kÉs így szóltak Jézushoz: “Mester, ezt az asszonyt házasságtörés közben tetten érték. Mózes azt parancsolta nekünk a törvényben, hogy kövezzük meg az ilyeneket. Hát te mit mondasz?” (János 8:4,5)

Potenciálisan ez volt a legrombolóbb kísértés, amit az írástudók és farizeusok Jézus elé állítottak. Jézus széleskörű népszerűsége nagyrészt annak volt köszönhető, hogy Isten kegyelméről és megbocsátásáról tanította a bűnösöket. Hatalmas lelkesedéssel fogadták ezt azok az emberek, akik eddig csak egy kemény, törvényes és ítélkező Istenképpel találták magukat szemben.

Az írástudók és farizeusok gyakran próbáltak meg Jézusról olyan képet kialakítani, mint aki támogatja vagy gyakorolja a bűnt, mivel a bűnösök társaságában volt gyakorta és szolgált feléjük.Különösen olyan zsidó hagyományok megszegésével vádolták, mint például a szombat. Azonban Jézus valamennyi támadást győzelemre fordított Isten kegyelmének és irgalmának felemelésére.

Ez alkalommal a zsidók azt hitték, hogy sikerült Jézust sarokba szorítaniuk. Ha ugyanis tartja magát a megbocsátás tanításához, és elutasítja az asszony megkövezését, akkor közvetlenül fellázad Mózes törvényével szemben. Ez pedig törvényes alapul szolgált volna a zsidók számára, hogy megölhessék Jézust. Másrészt viszont, ha megkövezi az asszonyt, ahogy azt a törvény megkövetelte, akkor az emberek hagyják ott. Úgy tűnt, hogy sikerült csapdába ejteniük, bármit is tesz.

Mint mindig, az Isten bolondsága bölcsebb volt, mint az emberek, és Jézus a helyzet fölé emelkedett. Sem nem támogatta a bűnt, sem nem elutasította Mózes törvényét. Egyszerűen azt mondta, hogy aki sohasem vétkezett, az dobja el az első követ. Ahogy a Szent Szellem kezdte meggyőzni őket saját bűnükről, mindannyiuknak el kellett távozniuk, így aztán nem hibáztathatták Jézust azért, hogy nem kövezte meg az asszonyt.

Ahogy zajlik a napod, bizonyára kerülsz majd olyan helyzetbe, amikor mérges lehetnél, megsértődhetnél, vagy megharagudhatnál azokra, akik ellened, vagy valaki más ellen vétkeznek. Bármikor ez történne is veled, emlékezzél meg arról, ahogy Jézus ezzel az asszonnyal bánt, és ahogy az Ő csodálatos kegyelmét felé gyakorolta.