Evangéliumi igazságok – Andrew Wommack Ministries – 2022. májusi hírlevél

Fedezd fel a kulcsokat ahhoz, hogy telve maradj Istennel!

Szoktad úgy érezni, hogy Istennel eltávolodtatok egymástól, és az egykor Nála tapasztalt szeretet és öröm elhalványult? Ha igen, akkor nem vagy egyedül. A legtöbb keresztény úgy érzi, hogy az Istennel átélt élményei egy idő után elhalványulnak, és hogy még egy érintésre van szüksége. De a Biblia nem ezt tanítja.

A Biblia azt mondja, hogy Isten soha nem marad el tőlünk és nem hagy el minket (Zsidó levél 13:5). Ha ez így igaz – márpedig igaz – akkor ki az, aki elmozdult? Újjászületett hívőként mindannyian képesek vagyunk Isten teljességében élni az életünk minden napján. Isten folyamatosan kiárasztja az Ő szeretetét, örömét, békességét, kijelentett ismeretét és minden más áldását. De el tudunk jutni arra a pontra, amikor nem kapjuk ezeket, és úgy érezzük, hogy Isten eltávolodott.

A Róma 1:21 a következőt írja:

Amikor Istent megismerték, nem mint Istent dicsőítették őt, sem hálákat nem adtak neki, hanem a képzeletükben hiábavalókká lettek, és az ő balgatag szívük megsötétedett. (Az angol KJV fordítás alapján)

Ez az igeszakasz négy különböző elemet tartalmaz, avagy kulcsokat, amelyek be tudnak juttatni bennünket és meg is tudnak tartani az Isten teljességében való életben. Pozitív megfogalmazásban ezek a következők:

· Dicsőítsd Istent

· Legyél hálás

· Ismerd fel a képzelet erejét

· Legyen jó szíved

Hatalmunk van arra, hogy mindezeket irányítsuk az életünkben.

Az első kulcs – Isten dicsőítése – szorosan összefügg azzal, hogy hogyan látjuk Őt. A magasztalni szó a Biblia számos helyén ugyanaz, mint amit úgy fordítottak, hogy dicsőíteni. Ezért a magasztalás és a dicsőítés szavakat egymással felcserélhető módon lehet használni. A magasztalás pedig azt jelenti, hogy nagyobbá tenni. Gyakorlati szempontból, Isten mindig is ugyanaz, attól függetlenül, hogy mit gondol az ember, viszont ha az a kérdés, hogy milyennek látjuk Őt, akkor lehet nagy is és kicsi is. Hatalmadban áll, hogy ilyenné vagy olyanná tedd Őt az életedben.

A többségünk mesterfokon űzi a problémák felnagyítását és Istennek, illetve az Ő Igéjének a lekicsinyítését. Emlékszem az egyik hölgyre, aki azt hitte, hogy magzat van a méhében, de kiderült, hogy valójában egy rákos daganata van. Az orvosok azt mondták, hogy azonnal el kell távolítani a méhét. Azt mondták, hogy 50 százalék esélye van a túlélésre, de műtét nélkül legfeljebb két hétig fog életben maradni.

Sírva jött oda hozzám: „Andrew, hallottad, mit mondtak?” Nos, nem mindig reagálok így, de hiszem, hogy Isten vezetett arra, hogy mit mondjak. Felnevettem, és kihirdettem: „Istennek a rák nem jelent problémát. A mennyei lámpák nem fognak elhalványulni az energiahiány miatt, attól, hogy az Úr meggyógyít téged. Nem nehezebb meggyógyulni a rákból, mint meggyógyulni a megfázásból.”

Elkezdtem magasztalni és dicsőíteni Istent. Az Urat nagyobbá tettem, a rákot pedig kisebbé. Az egyetlen dolog, ami leküzdhetetlenné tette a rákot, az az érték, amit a nő az orvosok szavainak tulajdonított. Még hülyének is nevezték, amiért visszautasította a kezeléseket, és dokumentumokat írattak alá vele, amellyel felmentette őket a felelősség alól, arra az esetre, „amikor” meg fog halni. Ő viszont úgy döntött, hogy nem tágít, és Istennek hisz. Majdnem húsz év telt el azóta, hogy visszautasította azt a műtétet, és egy rakás gyereke született.

Te minek tulajdonítasz értéket? Mit tartasz nagynak? Lehetőséged van felmagasztalni az Urat, és nagyobbá tudod tenni Őt és az Ő Igéjét bármelyik problémánál. Tedd ezt úgy, hogy dicsőíted, dicséred Őt és hálát adsz Neki. Keress valakit az Igében, aki a tiédhez hasonló problémát győzött le. Elmélkedj az Igén, és tedd a magad számára valóságosabbá, mint a problémát. El kell jutnod arra a pontra, ahol Isten Igéje igaz számodra, és ahol Ő nagyobb bármely helyzetnél. Jusson eszedbe, hogy a Márk 9:23 ezt mondja nekünk: „Minden lehetséges annak, aki hisz.” (EFO)

Itt nincs lehetőség arra, hogy mindegyik kulcsot mélyebben kirészletezzem, de röviden szeretném írni mindegyikről. A második kulcsa annak, hogy Istennel telve maradjunk, a hálás szív. Pál a végidők egyik jeleként említette meg a hálátlanságot, és ugyanabban az igeversben beszélt róla, mint a kapzsiságról, a büszkeségről, a káromlásról és a szentségtelenségről (2Timóteus 3:1,2). Az Ő dicsőítése, magasztalása és a Neki szóló hálaadás mind egybekapcsolódik, de ahhoz, hogy dicsőíteni tudd Istent, hálásnak kell lenned. Amikor hálát adsz Neki, azokra a dolgokra emlékezteted magadat, amiket Ő mondott és tett, és ez felmagasztalja Őt.

Minden alkalommal, amikor az a kísértés ér, hogy siránkozz és panaszkodj valamelyik problémád miatt, dönts úgy, hogy nem teszed. Ehelyett lépj be Isten jelenlétébe, és tölts tíz percet azzal, hogy hálát adsz az Ő jóságáért. Ha így teszel, azt fogod tapasztalni, hogy a panaszkodásra való természetes hajlamod eltűnik, a probléma pedig összezsugorodik, ahogy elkezded a megfelelő szemszögből látni.

A harmadik kulcs a képzelet. A képzelet sokkal fontosabb, mint ahogy azt a legtöbbünk felfogja. Akiknek hiábavaló a képzeletük, azok pesszimisták, és a kudarcot képzelik el a siker helyett. Arra kell használnunk a képzeletünket, hogy egyetértésben legyen Isten Igéjével, és úgy lássuk magunkat, ahogy Ő lát bennünket: boldognak, egészségesnek és bővölködőnek.

A negyedik kulcs az, hogy legyen jó szívünk. A Szentírás nagyon világosan beszél arról, hogy a szíved beállítottsága sokkal fontosabb a tetteidnél. A szívünk irányítja, hogy mit mondunk, és azt is, hogy mit teszünk. A szeretet, az öröm, a békesség, a türelem és a Szellem gyümölcséből a többi rész (Galata 5:22,23) abból fakad, amit a szívünk hisz. Azért reagál negatívan a szívünk, mert megengedjük, hogy külső vagy fizikai dolgok uralják Isten Igéje helyett.

Ha átülteted a gyakorlatba ezt a négy kulcsot az életedben, akkor végleg megváltozol. Meg fogják változtatni azt, ahogyan körülötted mindenkiről és mindenről gondolkodsz. Csak a jéghegy csúcsát érintettem ezzel a négy kulccsal, úgyhogy remélem, megszerzed a teljes tanítást erről. Angol nyelven a Discover the Keys to Staying Full of God (Fedezd fel az Istennel telve maradás kulcsait) könyvet, munkafüzetet, illetve CD vagy DVD sorozatot az awmi.net/discover oldalon rendelheted meg.

Szeretünk téged,

Andrew és Jamie

 

Nem találod Andrew-t a kedvenc televízió szolgáltatód csatorna kiosztásán? Látogass el a GospelTruth.TV oldalra, a 24/7-es internetes televíziós hálózatunkra, vagy a honlapunkon, az awme.hu oldalon keresd magyar nyelvű adásainkat az archívumunkban.

Vélemény, hozzászólás?