Barion Pixel

Hívjon:  +36 30 474 9631 
E-mail:  hungary@awme.net

Jézus búcsúbeszéde

 
Jézus búcsúbeszéde
 
Kevés olyan történelmi pillanat van, amelynek akkora súlya és jelentősége van, mint Jézus utolsó szavainak, amelyeket tanítványaihoz intézett letartóztatásának éjszakáján. Amikor földi szolgálatának legsötétebb órájával nézett szembe, és a keresztre feszítés előtt állt, szembenézve az árulással, a gyötrelemmel és a halállal, a tanítványaihoz intézett szavainak komoly súlya volt.
 
„Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem.” János 14:1
 
Jézus tudta, hogy a tanítványok életük legnagyobb kihívásával állnak szemben, és fel akarta őket készíteni erre. A bibliai történetből kitűnik, hogy a tanítványok nem értették a feltámadást, pedig Jézus tizennégyszer is elmondta nekik, hogy keresztre fogják feszíteni. És ebből a tizennégy alkalomból hét alkalommal azt is hozzátette, hogy harmadnapra feltámad. Mégsem ez a kép volt előttük.
 
Az ő szemszögükből úgy tűnt, hogy minden reményük, amelyet Jézushoz mint Messiáshoz – aki majd megváltja Izraelt és megszabadítja őket a római megszállástól – fűztek, teljesen szertefoszlott. Tehát nemcsak lelkileg voltak érintettek, hanem az életük is veszélybe került pusztán a kapcsolatuk miatt. Tudjátok, a Biblia kiemeli, hogy miután Jézust letartóztatták, Péter háromszor tagadta meg Őt. De nem csak Péter menekült el – az összes tanítvány elhagyta Jézust.
 
Talán valamilyen válságban találod magad, amikor ezt olvasod. Lehet, hogy most rendkívül kritikus a helyzet a házasságodban, a vállalkozásodban vagy a pénzügyeidben. Sokféle kihívást jelentő körülmény létezik, amelyekkel mindannyian szembesülhetünk az életben, és ezek valóban nyomasztónak tűnhetnek. Bár nem akarom lekicsinyelni azt, amin keresztülmész, de őszintén hiszem, hogy ez nem hasonlítható ahhoz a válsághoz, amivel ezek a tanítványok szembesültek. Tudom, hogy ez merész kijelentés, de hiszem, hogy igaz.
Ne feledjük, hogy minden reményüket Jézusba vetették. Mindent feladtak, és most úgy tűnt, hogy minden, amiben hittek, hazugság volt. Elhagyták a családjukat, az otthonukat, a vállalkozásukat – mindent elhagytak, méghozzá tartalékterv nélkül. Így amikor Jézust letartóztatták, az teljes kudarcnak tűnt. És mindennek tetejébe most már az életük is veszélyben volt. Ez egy súlyos válsághelyzet volt.
 
Hiszem, hogy a Sátán tudja, hol vagyunk sebezhetőek. Néha jobban látja a gyengeségeinket, mint mi magunk. Szellemi teremtmény lévén, nem csak a természetes világban érzékeli a dolgokat. Hiszem, hogy látta, hogy ezek a tanítványok azok, akikre Jézus az egész országát rábízta, és hogy Jézus tőlük függ. És emiatt azt hiszem, hogy a Sátán mindent rájuk zúdított, amije csak volt – depressziót, csüggedést, félelmet, bármit, amivel megpróbálhatta kiirtani ezeket a srácokat. Végül is ők voltak azok, akik tovább vitték a Jézus által rájuk hagyott üzenetet. Tehát valószínűleg olyan démoni ellenállással szembesültek ebben az időszakban, amit kevesen tapasztaltak közülünk.
Mindezt azért mondom el, hogy némi háttérinformációt adjak. Képzeljétek magatokat Jézus tanítványainak helyébe, a szívetek nehéz az aggodalomtól, ahogy szembesültök a bizonytalansággal mindezen események közepette. És a legelső dolog, amit Jézus mond, hogy ne hagyjátok, hogy a szívetek nyugtalankodjon. Én mondom nektek, ez egyszerűen elképesztő.
Tudjátok, ma sok gyülekezetben a pszichológia beszivárgott az emberek gondolkodásába. Ennek következtében egyesek azt hiszik, hogy az emberséged elfogadása azt jelenti, hogy nem szabad elfojtanod semmilyen érzést vagy érzelmet, hanem inkább mindent ki kell engedned magadból, és ki kell adnod magadból a feszültséget. Eljutottunk odáig, hogy engedünk az érzelmeinknek, sőt kritizáljuk az embereket, ha nem esnek szét, mint egy olcsó bőrönd, amikor valami rossz történik.
 
A pszichológia azt tanítja, hogy mindannyian csak fejlett állatok vagyunk, nem pedig szellemi lények, és hogy nem tudjuk szabályozni az érzelmeinket. Ennek eredményeképpen sokan teljesen irányíthatatlannak érzik magukat, és azt gondolják, hogy nem tehetek arról, hogy mit éreznek. Ha ez az ember ezt teszi velem, akkor ez lesz a reakcióm.
Hadd mondjam ezt szeretetben – ez megkötözöttség. Ha olyan ember vagy, aki csak kiereszti a levegőt, anélkül, hogy bármiféle kontrollt gyakorolna az érzelmei felett, akkor katasztrófa vár rád. Tudom, hogy ez néhány embert sérthet, de ez teljesen igaz. A Jakab 1:15 azt mondja, hogy a bűn a vágyakban fogan, ami az érzelmi színtér. Tehát már a fogantatás szakaszában meg kell állítanod ezeket az érzéseket.
Jézus, tudván, hogy a tanítványok még aznap este látni fogják, amint letartóztatják, majd megverik és keresztre feszítik, azzal akarta vigasztalni tanítványait, hogy azt mondja nekik, ne hagyják, hogy a szívük nyugtalankodjon. Annyi mindent tanulhatunk ebből, és az egyik az, hogy amikor válságban vagy, az Úr elé kell vinned. Dönthetsz úgy, hogy átadod Neki az érzelmeidet, és engeded, hogy az Ő szeretete, öröme és békéje betöltse azt a helyet, ahol a negatív érzelmeid kavarognak.
 
Nem arra tanítalak, hogy tagadd meg az érzéseidet. Inkább arra, hogy átvedd ezek irányítását. Elismerheted, hogy valami, amit valaki tett vagy mondott, zavart vagy bántott, de nem kell hagynod, hogy ez uralkodjon, irányítsa vagy befolyásolja az érzelmeidet.
Garantálom neked, hogy Jézus, amikor a kereszten függött, nem volt szeretettől libabőrös az emberek iránt. Mégis azt mondta,
„Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek” Lukács 23:34. Ez egy választás volt. Ellenkezett azzal, amit érzett, és választásból cselekedett.
 
A szeretet nem érzelemmentes, hanem egy választás és egy elkötelezettség, amit teszel. A válasz tehát nem az érzelmek elfojtása vagy levezetése. Amit tenned kell az az, hogy a gondjaidat az Úr kezébe teszed, és hagyod, hogy Isten jöjjön és meggyógyítsa a szívedet.
 
Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok. 1 Péter 5:7
 
Jézus kenetet kapott a megtört szívek gyógyítására. El kell jutnunk arra a helyre, ahol még ha a halállal nézünk is szembe, nem tehetünk mást, mint hogy dicsőítjük Istent, tudva, hogy a mennyország vár ránk. Ha ezt valóban felfogjuk, akkor minden földi baj, amivel találkozunk, csak elhalványul az előttünk álló dicsőséghez képest. Dicsérjük Istent.
Amikor tehát kísértésbe esel, hogy a félelem vagy az aggodalom uralja az érzelmeidet, legyenek a szívedben Jézus szavai. Ha ezek képesek voltak megerősíteni a tanítványait a keresztre feszítése előestéjén, akkor ma is megerősíthetnek bennünket.
Sokkal részletesebben kifejtem ezt az új Jézus búcsúbeszéde című tanításomban, amely június 17-től lesz látható a Gospel Truth című műsoromban angol nyelven. A tanítás angolul könyv, CD, DVD és USB formátumban is beszerezhető, és hiszem, hogy óriási áldás lesz.
 
Szeretünk téged!
 
Andrew és Jamie