Jézus megpróbálta az asszony hitét

Jézus így szólt az asszonyhoz: “Hadd lakjanak jól először a gyermekek, mert nem jó elvenni a gyermekek kenyerét, és odadobni a kutyáknak.” (Márk 7:27)

Bár Jézus azért jött, hogy betöltse Isten messiási ígéretét a zsidó nép számára, a pogányok számára is üdvösséget ajánlott. Jézus bizonyára tudta ezt, és számos pogány ember felé szolgált minden lenézés nélkül. Itt a Márk evangéliumában viszont rendkívül durva a sziroföníciai asszonnyal. Jézust nem lehetett volna kényszeríteni arra, hogy szolgáljon az asszony lánya felé, ha ez nem az Ő akarata szerint való, ezért hallgatása, majd kemény válasza, amit az asszonynak mondott, egy jó eredmény érdekében történt.

Az alázat fontos összetevője a hitnek. Ez az asszony idegen volt az ígéret szövetsége számára, és nem volt joga semmit sem kérni. Bár Jézus lábához esett, Jézus tudta, hogy mi van valójában az asszony szívében. Jézus hallgatása és egy kutyához való hasonlítás bizonyára sértett volna egy büszke embert, és lehetséges, hogy pontosan ez okból próbálta meg Jézus az asszony hitét. Nem volt szükség arra, hogy ezt tegye a századossal a Lukács 7:6-7-ben. A százados nem esett Jézus lábához, de Jézus tudta, hogy alázatos volt a szívében.

Kétség nélkül az asszonynak szüksége volt arra, hogy a hite megpróbáltasson azért, hogy a szíve alázatossá váljon. Csak ezen a módon tudhatta meg, hogy a megtapasztalt csoda egyedül Isten kegyelmének tulajdonítható. Hatalmas alázat volt a részéről, hogy elfogadja a kutyákkal való egy kategóriába sorolást, ez pedig bizonyság volt Jézusnak, hogy az asszony pontosan tudta, hogy bűnös, és szüksége van egy megmentőre.

Az igazság az, hogy Jézus nélkül te is csak egy kutyához hasonlítanál abban, hogy megpróbálsz tetszeni és érzelmeket kicsikarni egy olyan gazdától, akivel nem tudsz valójában kommunikálni, vagy megérteni őt. Annyit tudnál tenni, hogy könyörögsz azért, amire szükséged van és reménykedsz abban, hogy áldást kapsz. De ma már ünnepelheted az igazságot, hogy az Ő saját fia vagy. Képes vagy megismerni Őt, megértheted és tudhatod, hogy mindennel ellátott már, amire szükséged lehet az Ő Fia vérén keresztül. Hallelujah!

Vélemény, hozzászólás?