Megérteni Isten Beszédét

madarakAkiknél az útfélre esett, azok meghallották az igét, de azután jön az ördög, és kiragadja szívükből, hogy ne higgyenek, és ne üdvözüljenek.  (Lukács 8:12)

A magvető példázatában az első típusba sorolható ember Jézus leírása szerint az, aki nem érti Isten Igéjét. (Máté 13:19.) Mielőtt Isten Szava átjárná a szívedet bizonyos mértékű megértésre kell szert tenned azzal kapcsolatban, amit az Ige mond. Kapcsolódnod kell hozzá, és sajátodként kell elfogadnod. Ha egyáltalán nem fogadod el, akkor szétszóródik (az útszélén), mivel semmit sem jelent a számodra. Azután a madarak megeszik a magokat és nem lesz gyümölcs.

A Márk 4:15 és Lukács 8:12 világossá teszi, hogy a madarak Sátánt reprezentálják, sőt Márk szerint Sátán azonnal eljön, hogy ellopja az Igét tőlünk. Sátánnak nincs közvetlen hozzáférése az Igéhez a Jézus által leírt többi szívbéli típusnál. Sátán nem tudja ellopni az Igét tőlünk, ha elrejtjük azt a szívünkben. (Zsoltárok 119:11.) Az első típusú ember egyszerűen hallja az Igét, de nem fogadja el. Nem alkalmazza az életére, ezért elveszíti.

Figyeljük meg, hogy Lukács a hitet és üdvösséget a szívünkbe elvetett maggal hozza kapcsolatba, ahogy Pál is teszi a Róma 10:14-17-ben. Ha nincs Ige, akkor nem lehetséges hit vagy üdvösség. (1. Péter 1:23.) Az Igét kell szólnunk – nem pusztán erkölcsi és szociális kérdéseket – hogy az emberek megmenekülhessenek.

A Lukács által használt üdvözül szó magában foglalhatja, de nem korlátozódik csupán az újjászületésre. Ez a vers egy olyan személyről is szólhat, aki nem fogadja el az Igét és sohasem üdvözül, ugyanakkor szólhat egy olyan keresztényről is, aki az élete bizonyos területén nem fogadja el az Igét, ebből következően pedig nem tapasztalja meg a szabadulást, a gyógyulást, vagy a Jézus adta győzelmet.

Ha nem tapasztaltad meg azt a túláradó életet, amiért Jézus meghalt, hogy neked adja, akkor lehetséges, hogy a szívedbe kell plántálnod az Igét, be kell fogadnod, és engedned kell hogy irányítsa az életed. Ezután elkezded meglátni a Szent Szellem gyümölcseit és a győzelmet.

Vélemény, hozzászólás?