Barion Pixel

Hívjon:  +36 30 474 9631 
E-mail:  hungary@awme.net

Menj végig az úton

naamanLement tehát, és megmerítkezett hétszer a Jordánban az Isten emberének a kívánsága szerint. Akkor újra tiszta lett a teste, akárcsak egy kisgyermeké. (2. Királyok 5:14)

Amikor valaki Jézushoz jött gyógyulásért, akkor Ő minden esetben hajlandó volt meggyógyítani az illetőt és azonnal meg is tette ezt. Ennek fényében Elizeus tettei és utasításai Naamán számára furcsák voltak. Mit akart elérni azzal, hogy Naamánnak azt mondta, hogy menjen és merítse be magát hétszer a Jordán vizébe?

Először is, Naamán még nem alázta meg magát az Úr előtt, amely fontos részét alkotja a hitnek. Jézus azt mondta, hogy senki sem hihet, aki inkább az emberek dicséretére tart igényt, semmint Istenére. (János 5:44.) Naamán túlságosan el volt telve magával. Ezért Elizeus még azzal sem foglalkozott, hogy kimenjen elé és köszöntse. Szolgáját küldte Naamán elé az instrukcióival.

Ez feldühítette Naamánt. Haragjában Szíria felé vette az irányt. Elizeus nem úgy reagált rá, ahogy azt a pozíciója alapján megérdemelte volta. Ezenkívül azt gondolta, hogy bármelyik szíriai folyó jobb volt, mint a Jordán Izraelben. Naamán határozottan büszkeséggel küzdött, de szolgái meggyőzték őt abban, hogy adjon magának egy esélyt a próféta utasításai alapján. A szükség gyakran olyan cselekedetekre vezeti az embereket, amelyeket másként nem tennének meg, így végül Naamán megalázta magát, és megmerítkezett a Jordánban.

Semmi sem történt az első vagy második próbálkozására. Gyógyulása nem fokozatosan történt meg. A hatodik bemerülés után is leprás maradt még. De a hetedik bemerülésre teste teljesen meggyógyult. Képzeljük csak el: Naamán büszkesége majdnem megfosztotta őt ettől a csodától!

Vannak az életedben olyan büszkeségi kérdések, amelyek megakadályoznak téged abban, hogy azt tedd, amit Isten mondott neked? Ha igen, akkor alázd meg magad és engedelmeskedj. Ne fél szívvel tedd meg. Szabadulásod akkor jelenik meg, ha végig mész az úton.