Mint egy villámlás

Mert ahogyan a villám cikázik, és az ég aljától az ég aljáig egyszerre villan fel és fénylik, úgy jön el az Emberfia is az ő napján. (Lukács 17:24)

Ez a vers, illetve a Máté 24:27-ben olvasható párhuzamos vers világossá teszi, hogy Jézus második eljövetele senki előtt nem lesz titok. Máté beszámolójából különösen az válik világossá, hogy Jézus a villám példáját azért használta, hogy senki ne csapjon be bennünket hamis Krisztusokkal. Ahogy a villám mindenki számára látható, úgy Jézus második eljövetele az egész világ előtt ismert lesz.

Nem kell attól félnünk, hogy lemaradunk Jézus visszatéréséről, nem kell idegesen figyelnünk minden beszámolót, ami az Ő visszatértéről szól. Ezek a versek cáfolják azokat az állításokat (pl. a Bahai vallásét), miszerint Jézus már titokban visszatért. Tudjuk, hogy ez nem felel meg a valóságnak, mert Jézus szerint a második eljövetele mindenki előtt ismeretes lesz.

Jézus azt is elmagyarázta, hogy a világ eljöttének napjáig jelenlegi állapotában marad. Az emberek nem fogják észrevenni eljöttének jeleit, ahogy Noé napjaiban sem érzékelték az emberek a közelgő ítéletet. (Lukács 17:27.) Ez megfelel a visszajöveteléről szóló újszövetségi próféciáknak, melyek szerint éjjeli tolvajként érkezik vissza az Úr. (1. Tesszalonika 5:2; 2 Péter 3:10). A világ látni fogja a “villámlást”, ahogy Ő meglepi a földet, de ekkor már túlságosan késő lesz. Jézus hangsúlyozza, hogy eljövetele meglepi majd a nem hívő embereket.

Jézus rámutatott arra, hogy fel kell készülni az Ő visszatérésére. Hasonlóan a tolvajhoz, aki akkor jön, amikor az emberek a legkevésbé felkészültek, Ő is akkor tér vissza, amikor az emberek nem keresik. Az utolsó napokban olyan apátia uralkodik majd a földön, hogy még a hűségeseket is elaltatja, ha nem figyelnek Jézus szavaira.

Ne aludj el! Tartsd magad ébren Isten dolgaival és légy érzékeny arra, amit a Szent Szellem mond és tesz ma. Jézus szellemi éberségre bátorít azért, hogy légy felkészült az eljövetelére.

Vélemény, hozzászólás?