Isten jó

De van sok egyéb is, a miket Jézus cselekedett vala, a melyek, ha egyenként megíratnának, azt vélem, hogy maga a világ sem foghatná be a könyveket, a melyeket írnának. Ámen. (János 21:25)

A földön valaha élt összes ember életének valamennyi részlete sem hatott oly mértékben a világra, mint Jézus életéről ránk maradt kevés feljegyzés. Jézus nem pusztán egy ember volt, Ő a testben megjelent Isten volt. (1 Timóteus 3:16.)

Az Apostolok cselekedetei 10:38-ban Péter egy rövid, de szemléletes összefoglalót ad Jézus életéről és szolgálatáról. Erővel és Szent Szellemmel volt felkenve. Ezt az erőt arra használta, hogy jót tegyen, nem pedig rosszat. Ez Isten egyik fő jellemvonása, ugyanakkor a legegyszerűbb módja annak, hogy eldöntsük valamiről, hogy Istentől vagy a gonosztól származik-e. Isten egy jó Isten, az ördög pedig egy gonosz ördög. Ha valami rossz, akkor az ördögtől van, ha valami jó, akkor az Istentől.

A tragédiák három forrásból származhatnak: Istentől, ördögtől és természetes törvényszerűségek miatt. Isten haragja csak a hitetlen embereket érinti. (Róma 1:18.) A hívők sosem fogják megtapasztalni Isten haragját. (Róma 5:9.) Az Újszövetség hívői mentesültek Isten büntető ítélete alól, mivel Jézus elhordozta azt értük.

Ami a természetes következményeket, törvényszerűségeket illeti, ahogy az emberiség áthágja Isten törvényeit mind természetes, mind erkölcsi értelemben, ezért azt aratja, amit vetett. Ha valaki megfontolatlan módon vezet az úton és megöli magát és másokat, akkor ez nem Istentől, de nem is az ördögtől származik. Egy természetes törvényszerűséget szegett meg és ilyen módon fizette meg ennek az árát. Sajnos az ördög gyakran lép fel azzal, hogy minden tragédiával Istent vádolja. De a mi Istenünk egy jó Isten. A Jakab 1:17 alapján minden jó és tökéletes ajándék Tőle származik.

Helytelen azt hinnünk, hogy Isten mindent az ellenőrzése alatt tart, és a tragédiáknak célja van a megváltás munkájában. Ez a fajta gondolkodás arra vezethet téged, hogy megfeledkezz az ördögről és szabad kezet adj neki, hogy pusztíthasson az életedben. Azt is eredményezi, hogy ne alkalmazd a természetes törvényszerűségekre vonatkozó bölcsességet. Azt gondolhatod, hogy semmi sem történhet meg, kizárólag akkor, ha Isten akarja. Ma azonban eldöntheted, hogy a Szellemben jársz-e az Ige által, vagy pedig a saját utaidon. Sokkal könnyebb Istennel járni, amikor tudod, hogy Ő mennyire jó.

Vélemény, hozzászólás?