Hagyd Istent szolgálni feléd

Monda néki Péter: Az én lábaimat nem mosod meg soha! Felele néki Jézus: Ha meg nem moslak téged, semmi közöd sincs én hozzám. (János 13:8)

Péter elutasítása Jézus felé, hogy az megmossa a lábát, abból származott, hogy teljes mértékben méltatlannak tartotta magát arra, hogy Isten bűntelen Fia egyszerű szolgaként szolgáljon felé. Péter helyesen gondolkodott saját viszonylagos értékéről, de amit eltévesztett, az az volt, hogy Isten nem saját értékünk miatt szolgál felénk, hanem az Ő szeretete miatt.

Bár Péter hozzáállása szentnek és alázatosnak tűnt, gyakorlatilag ellenállt Isten akaratának, és büszke is volt. A büszkeség lényege az önközpontúság és az ön-akarat az Isten központúság és Isten akarata helyett. Péternek elég alázatosnak kellett volna lennie ahhoz, hogy felismerje, Jézus tudta, hogy mit csinált. Ehelyett azt gondolta, hogy ő jobban tudta.

Ugyanez a büszkeség okozza, hogy sok keresztény elutasítja Isten áldását, azt gondolva, hogy méltatlan Isten kegyelmére. Bár a cselekedetük nem hatalmazza fel Isten jóságát, többet kapnak Isten áldásaiból akkor, ha az Ő szeretetének és kegyelmének megnyilvánulásaként fogadják.

A félreértelmezett alázat éppen olyan káros, mint a túlzott büszkeség. Péter szolgálni akart Jézusnak, de túl büszke volt ahhoz, hogy Jézust engedje szolgálni maga felé. Jézus azt mondta Péternek, hogy ha nem engedi Őt szolgálni felé, Péter nem lesz alkalmas, hogy Őt szolgálja. Szimbolikusan az mondta: “Péter, nem tudod magad megtisztítani. Meg kell engedned, hogy cselekedjem.”

Nem tisztíthatod meg önmagad, és másokat sem. Támaszkodj teljesen Isten kegyelmének munkájára, és Isten meg fog tisztítani téged, felkészít, hogy mások felé is szolgálhass. Mielőtt áldássá válhatnál Isten számára, vagy a körülötted élők számára, engedned kell, hogy Isten megáldjon téged – ahogy Ő szeretné.

Vélemény, hozzászólás?