Hagyd, hogy Isten maga metsszen meg!

Azt a szőlővesszőt, amely nem terem gyümölcsöt énbennem, lemetszi; és amely gyümölcsöt terem, azt megtisztítja, hogy még több gyümölcsöt teremjen. (János 15:2)

A megtisztítást számos módon értelmezik. A Jézus által használt illusztráció a megmetszést használja. Némelyek szerint a megtisztítás egy nagyon fájdalmas folyamat. Az Úr levágja a testünket és a testies szokásainkat olyan eszközökkel, mint betegség, halál, szegénység, és a tragédiák egyéb formái. Ezután képesek leszünk több gyümölcsöt teremni. Ez a tanítás a problémákat nemcsak úgy jeleníti meg, mint amelyek Istentől származnak, hanem szükségessé is teszi azokat a gyümölcstermés szempontjából.

Ez a gondolkodás nincs összhangban Isten Igéjének többi részével, illetve még ezen vers szövegkörnyezetével sem. A szöveg világossá teszi, hogy a Jézus által említett megtisztítás az Igén keresztül történik, melyet Ő mond nekünk. Pál a 2 Timóteus 3:16-17-ben azt mondja, hogy az Isten Igéje “a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre adatott, hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített.” Ez Isten módszere a megmetszésre, és nincs szüksége az ördög segítségére! Az Ő Igéje tesz bennünket tökéletessé, minden jó cselekedetre felkészítve.

Ha tévesen azt gondolod, hogy Isten hozza életedre a tragédiákat azért, hogy még gyümölcsözőbbé tegye az életedet, akkor nem fogsz ellenállni az ellenségnek, aki ezeket valójában hozza. A próbák és tragédiák idején tanulhatsz Istentől, mivel Ő mindig veled van, de nem ez az Ő tanterme. Ma Ő fog tanítani téged az Igéjével, melyet a Szent Szellem ad, gyengéden vezetve és irányítva, bármivel is kerülsz szembe.

Vélemény, hozzászólás?