Isten vagy Pénz?

Jézus pedig rátekintvén, megkedvelé őt, és monda néki: Egy fogyatkozásod van; eredj el, add el minden vagyonodat, és add a szegényeknek, és kincsed lesz mennyben; és jer, kövess engem, felvévén a keresztet. (Márk 10:21)

A Biblia külön megemlíti, hogy Jézus szerette a gazdag ifjút, még azután is, hogy azt mondta, Isten valamennyi parancsolatát megtartotta, ami nem felelt meg az igazságnak. Jézus megmutatta a számára, hogy megtörte az első parancsolatot: “Ne legyenek neked idegen isteneid én előttem.” (2Mózes 20:3), valamint a tizedik parancsolatot: “Ne kívánd.” (2Mózes 20:17). Jézus kemény válasza, ‘Add el mindened és add oda a szegényeknek’ nem a fiatalember ártására volt. Szeretetből mondta Jézus, az ifjú javára. Ugyanis a pénz vált az istenévé, aminek a trónfosztása után lehetett csak Jézus az Úr az életében.

A fiatalember egy dologban, mégpedig a Jézusban való hitben szenvedett hiányt. Jézus azt tanította, hogy nem szolgálhatod egyszerre az Istent és a Mammont; ha az egyiket szereted, akkor gyűlölni fogod a másikat (Máté 6:24), ez a fiatal vezető saját gazdagságát szerette. “Megszomorodott…és szomorúan távozott” (22. vers), miután Jézus azt mondta neki, hogy adja el a vagyonát. Amint elment, Jézus megrázta a fejét és azt mondta, milyen nehéz a gazdagoknak megmenekülni. Nos, a tanítványok reakciója még érdekesebb! Megdöbbentek és a 26. versben megkérdezték az Urat: “Akkor ki menekülhet meg?”

Jézus azt mondta: “Embereknél ez lehetetlen, de nem Istennél: mivel Istennél minden lehetséges” (27. vers). Ezt a verset akkor szoktuk idézni, amikor gyógyulásra vagy pénzügyi áttörésre van szükségünk, de Jézus azt mondta, hogy a gazdag embereknek van szükségük Isten természetfeletti beavatkozására, hogy a pénzbe vetett bizalmukat Istenben való hitre cseréljék.

Mibe helyezed a bizalmadat ma? Ha a fizetési csekkedet, vagy a tőzsdét tekinted biztonságodnak, akkor bármely pillanatban elvesztheted a békességedet és örömödet. Jézusba vessed minden bizalmadat, így nemcsak az örökkévaló megváltás biztonságát fogod birtokolni, de semmi sem fog megrendíteni. Tudni fogod, hogy az Úr szerető és erős kezében vagy.

Vélemény, hozzászólás?