Tiéd a Szövetség

Akkor ezt mondta Dávid a mellette álló embereknek: Mi történik majd azzal az emberrel, aki megöli ezt a filiszteust, és megmenti Izráelt a gyalázattól? Mert ki ez a körülmetéletlen filiszteus, hogy gyalázni meri az élő Isten seregét? (1 Sámuel 17:26)

Számos kulcsa volt Dávid képességének, hogy Góliátot meg tudta ölni. Az egyik ilyen kulcs az az ismeret és hit volt, amelyet Isten Izraellel kötött szövetségébe vetett. Az Úr azt mondta, hogy senki sem állhat ellene az Ő népének (5 Mózes 11:25.) Góliát csupán egy ember volt – ráadásul egy körülmetéletlen ember! Ez azt jelentette, hogy nem állt szövetségi kapcsolatban Istennel. Dávid teljes mértékben hitt Isten ígéreteiben, amelyeket az Izraellel kötött szövetségen keresztül kapott.

Minden izraeli katona számára rendelkezésre állt ez a szövetség, de a szövetség semmiféle hatással sem bírt addig, amíg nem hittek benne. A Zsidó 4:2 szerint, “Mert nekünk is hirdették az evangéliumot, mint azoknak is; de nekik nem használt a hirdetett ige, mivel nem párosult hittel azokban, akik hallgatták.” Dávid elhitte Isten Szavát és aktiválta az Ő szövetségének az erejét az életében.

Saul király megpróbálta saját fegyvereit Dávidra adni, de ő nem vette fel azokat magára (38, 39 versek). Dávid a szövetség Istenében bízott, nem pedig abban, amit viselt. Saul fegyverzete egyébként semmi jót sem tett. Saul elrejtőzött a katonákkal együtt. Dávid hite egyedül Istenben volt.

Isten veled kötött szövetsége egy jobb szövetség, amely jobb ígéreteken alapul. (Zsidó 8:6.) Jézus vérén keresztül abban a győzelemben járhatsz, amit Ő már megvásárolt a számodra. Egyszerűen nincs okod arra, hogy félj az ellenségeidtől. Isten szövetségi ígéreteivel bírsz. Aktiváld ma ezeket az ígéreteket hit által, és figyeld csak meg, hogy az óriásaid elbuknak.

Vélemény, hozzászólás?