Barion Pixel

Hívjon:  +36 30 474 9631 
E-mail:  hungary@awme.net

Pilátus a kezeit mossa

Amikor Pilátus látta, hogy nem ér el semmit, sõt a forrongás még nagyobb lesz, vizet hozatott, megmosta kezét a sokaság szeme láttára, és így szólt: “Ártatlan vagyok ennek az igaz embernek a vérétől. Ám ti lássátok!”  (Máté 27:24)

Amikor Pilátus megmosta a kezeit, akkor a korabeli szokásoknak megfelelően egy szimbolikus cselekedettel fejezte ki, hogy ártatlan az ügyben, ugyanakkor pedig a zsidó törvénynek megfelelő rituálét is elvégezte. (5 Mózes 21:6,7; Zsolt 26:6). Máté az egyetlen evangélista, aki feljegyezte, hogy Pilátus a kezeit megmosta Jézus halála miatt. Ő az egyetlen, aki feljegyezte, hogy Pilátus felesége egy álom részleteivel jött Pilátushoz, amely Jézusról szólt. Könyörgött, hogy ne tegyen semmit ellene. Világi beszámolók szerint a nőt Klaudiának hívták, ő volt az egyetlen, aki Jézusért szót emelt a per alatt.

Klaudia álma Istentől volt, mivel Klaudiának egyébként álmodnia kellett volna, még mielőtt megtudta, hogy Jézust Pilátus elé vezetik. Jézus ártatlanságáról az Úr nemcsak Pilátus szívében tett bizonyságot, hanem Pilátus feleségének is világos üzenetet adott egy álmon keresztül. Pilátus nem volt ártatlan ebben a dologban. Mindezek együttesen mutatják, hogy Pilátus nem volt ártatlan Jézus halálra ítélésében. Pilátus az egész örökkévalóságban moshatja a kezeit Jézus vérétől.

Ha Isten hűségesen megmutatta Pilátusnak és feleségének az igazságot ebben a helyzetben, akkor biztos lehetsz benne, hogy neked is – kedves gyermekének – felfedi bármely helyzetedben az igazságot. Csak annyit kell tenned, hogy kéred Őt, és Ő meg fogja neked adni a bölcsességet. (Jakab 1:5.)