Barion Pixel

Hívjon:  +36 30 474 9631 
E-mail:  hungary@awme.net

2012. Szeptemberi Hírlevél: Keresztény filozófia

Keresztény filozófia

Kedves Barátom!

Minden ember sajátos szűrőn keresztül látja az életét. Az optimista például lehetőséget lát minden elé kerülő helyzetben, míg a pesszimista csak bukást és kudarcot lát. Mindkettő ugyanazzal a körülménnyel nézhet szembe, de szűrőjük határozza meg reakciójukat. Ez a filter más néven a filozófiájuk.

A filozófia egyszerűen gondolkodásmódot jelent. Ha tudatában vagy ha nem, életed a személyes filozófiád, vagyis domináns gondolkodásmódod által kormányozott és befolyásolt irányban halad. Példabeszédek 23:7 mondja: „Ahogy szívében gondolkodik, úgy van ő.” Ha ez igaz – és persze hogy az – akkor értelmes dolog biztosnak lenned abban, hogy jó filteren keresztül nézed az életed.

Kolosszé 2:8

„Vigyázzatok, hogy senki zsákmányául ne essetek olyan filozófia és hiábavaló csalás által, ami az emberek hagyományai és a világ alapismeretei szerint, nem pedig Krisztus tanítása szerint való.”

Ebben az igében Pál figyelmeztette a kolosszébelieket. A „vigyázzatok” szó itt egy strázsáló őrszem értelmében szerepel. Katonai kifejezés az őrködésre, őrtállásra. A „zsákmány” szó pedig a háborús győztes zsákmányára utal – az aranyra, ezüstre és a meghódított területre.

Pál azt mondta, őrködjetek, nehogy legyőzzön egy olyan ellenség, aki megfoszt a kincsetektől, az Isten által szívetekbe helyezett igazságtól. Ez az ellenség az ördög, aki világi filozófiákat és az emberek vallásos hagyományait használja fel, hogy ellopja amit Isten neked adott.

Jézus erre a Máté 15:8-9-ben utalt:

„Ez a nép szájával közelít hozzám, és ajkaival tisztel engem; de szívük messze van tőlem. De hiába imádnak engem, ha olyan tanításokat tanítanak, amelyek emberek parancsolatai.”

Jobban hittek az emberi parancsolatokban, mint Isten Igéjében. Megtartották a kegyesség látszatát, de megtagadták Jézus evangéliumának erejét. (2Tim. 3:5) A zsidó vezetők azt mondták, Jézus nem elég, az embereknek még meg kell tartaniuk különböző rítusokat, szertartásokat és ezek az elvárások Isten Igéjét hatástalanították az életükben: „Így Isten parancsolatát hatástalanná tettétek hagyományaitokkal.” (Máté 15:6)

Egy bizonyos filozófia szerint éltek, csak nem helyes filozófia szerint. Sok keresztény ma ugyanezt teszi. Isten Igéjének dirib-darabjai értelmük adatállományában vannak, de nem elmélkedtek eleget rajtuk ahhoz, hogy hitük központját megváltoztassa. Mikor az élet nyomásai jönnek képesek Isten ígéreteit igénybe vevő igék tucatjait idézni, de szívük értékei szerint fognak cselekedni.

~~~

A Keresztény filozófia című tanítás sorozatot ingyen megtekintheted, vagy letöltheted videó és audió formátumban is. Nézd meg az Evangéliumi Igazságok Szeminárium konferencia keretében, vagy a televízióban jelenleg sugárzott formában (angol nyelven).

~~~

Ennek egy példája látható egyik bibliaiskola hallgatónk életéből. Elmúlt hatvan, és Istennek tényleg nagyszerű asszonya. Meghallgatta minden bővölködésről szóló tanításomat, idézni tudott minden erről szóló verset. Intellektuálisan mindent megértett, amit tanítottam.

De a szív szintjén még mindig szegénység-felfogása, vagy mondhatnánk nyomorúság-filozófiája volt. Szülei átélték a Nagy Gazdasági Válságot és sikeresen belenevelték a hiánytól való félelmet. Annyira félt, hogy mindent elraktározott és összehordott, még a pénzét is otthon tartotta, mert nem bízott a bankokban.

Még ha össze is gyűjtött egy kis pénzt ezzel a felfogással, még mindig szegénynek látta magát és ez befolyásolta minden döntését. Filozófiája, vagy gondolkodásmódja valójában rabként tartotta és korlátozta abban, amit Isten tehetett volna az életén keresztül.

Ha szíved mélyén a filozófiád – gondolkodásmódod – negatív, ez fog megmutatkozni az életedben. Ha tönkrementnek, betegnek vagy bukottnak látod magad, ez ön-beteljesítő próféciává válik. Másrészt, ha legbelül bővölködőnek, egészségesnek és sikeresnek látod magad, ez fog megmutatkozni az életedben. Tehát fontos, hogy filozófiád Isten Igéjének igazságára alapozódjon.

Az emberi filozófia finom csalásán keresztül próbál a Sátán megcsalni minket. Ennek első példája 1Mózes 3:1-5-ben van:

Nos, a kígyó ravaszabb volt a mező minden állatánál, amit az Úr Isten teremtett. Azt mondta az asszonynak: „Valóban azt mondta az Isten, hogy a kertnek egy fájáról se egyetek?” Az asszony azt mondta a kígyónak, „Ehetünk a kert fáinak gyümölcséből, de annak a fának gyümölcséből, ami a kert közepén van, Isten azt mondta, ’ne egyetek róla, meg se érintsétek, meg ne haljatok’.” A kígyó azt mondta az asszonynak, ”Nem haltok meg: Mert Isten tudja, hogy amelyik napon esztek róla, megnyílnak a szemeitek, és olyanok lesztek mint Isten, jónak és gonosznak ismerői.

Most gondold csak el: azt mondja, hogy a kígyó ravaszabb volt. A „ravasz” szó fortélyost, alattomost, dörzsöltet, megtévesztőt jelent. Nem nyílt támadást használt Ádám és Éva legyőzésére, hanem megpróbálta gondolkodásmódjukat, filozófiájukat megváltoztatni.

Ádám és Éva tiszta filozófiával kezdte. Teljesen Istentől függtek és soha nem kérdőjelezték meg Isten bölcsességét és jóságát. A Sátán először azt érte el, hogy megkérdőjelezzék Isten szavát, azután pedig, hogy megkérdőjelezzék Isten jóságát. Megcsalta őket, amiről Pál írt 2Kor. 11:3-ban: „De félek, hogy valami módon, ahogy a kígyó megcsalta Évát ravaszságával, nehogy a ti gondolkodásotok is eltérjen a Krisztusban való egyszerűségtől.”

Keresztény filozófia

A Sátán soha nem változtatott taktikát. Társadalmunkon és kultúránkon keresztül munkában áll, hogy megpróbáljon Isten Igéjével ellentétes filozófiát alkotni. Szüntelenül megpróbálja elértékteleníteni Jézus befejezett munkáját és az Ő Igéjét. Sajnos, eredményesen. Manapság még a keresztények legtöbbjének sincs szilárdan a helyén hitük alapja. A kultúrának, a filmeknek, neveltetésüknek, vagy mások véleményének nagyobb befolyása van rájuk, mint Isten Igéjének.

Sokan, akik ezt a levelet olvassátok, tudjátok mit mond az Ige. Olvastátok, hogy Isten akarja, hogy bővölködjetek, egészségesek legyetek, ahogy a lelketek bővölködik. Olvastátok, hogy az Ő sebeivel meggyógyultatok, és Jézus jött, hogy életet, bővölködő életet adjon nektek. Mégis mikor tükörbe néztek, kudarcot láttok, egy lúzert, vagy egy beteg, legyőzött embert. Miért van ez?

Az alapfilozófiád miatt. Lehet, a szüleid azt mondták, hogy soha nem viszed semmire, vagy előző partnered meggyőzött, hogy érdemtelen vagy, vagy talán vallási vezetőd azt mondta, átok alatt vagy a viselkedésed miatt, és hittél neki. Bármi is a hited (filozófiád) oka, zsákmányul estél és megloptak kincsedtől.

Ha ez rád vonatkozik, kezdd el megváltoztatni gondolkodásmódodat. Tanulmányozd Isten Igéjét, elmélkedj rajta, és változtasd meg hited alapját. „Mert az Isten Igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, elhatol a lélek és a szellem, az ízületek és a velő megoszlásáig, és bírálja a szív gondolatait és szándékait.” (Zsid. 4:12)

Saját életemben gondolkodásmódom megváltoztatása ajtót nyitott az áldásoknak, amit Isten végig nekem szánt. Korlátoztam Istent kicsinyes gondolkodásommal, filozófiámmal. Lehet, veled is ugyanez a helyzet. Ha igen, ne vesztegess több időt – gondold meg magad!

~~~

Amennyiben hasznosnak találod a szolgálatot, adományoddal is támogathatod hasonló üzenetek megjelentetését. Szívesen látunk Partnereink között is. Köszönjük támogatásod!

~~~

Minden hívőnek szüksége van arra, hogy tiszta bibliai filozófiája legyen, ami teljesen és csakis Isten Igéjén alapuljon. Enélkül ide-oda hánykolódsz a tanítások szelein.

Segítségképpen frissen kiadtam egy könyvet, „Keresztény Filozófia” címmel. A könyv első felében a bibliai keresztény filozófiáról, mint egészről tanítok. A második felében sajátos szociális témákkal foglalkozom: a teremtés (fiatal Föld), abortusz, homoszexualitás. Minden idézett tényt és adatot lábjegyzetekkel, és referenciákkal láttam el.

Ez a könyv más, mint eddigi könyveim. Statisztikai adatokkal, grafikonokkal és illusztrációkkal támasztom alá álláspontomat. Kézikönyvhöz hasonló. Hiszem, hogy kötelező olvasmány minden hívő számára. Nemcsak téged segít majd erős, rendíthetetlen filozófiád megalapozásában, hanem hatásos forrásként is szolgál majd, mikor másoknak szolgálsz szociális kérdésekkel kapcsolatban. (A könyv jelenleg angol nyelven érhető el).

Megrendelheted a Keresztény Filozófia sorozatot CD vagy DVD formátumban, ami a legutóbbi Nyári Családi Bibliakonferenciánk élő előadásainak felvétele.

~~~

A Keresztény filozófia című tanítás sorozatot ingyen megtekintheted, vagy letöltheted videó és audió formátumban is. Nézd meg az Evangéliumi Igazságok Szeminárium konferencia keretében, vagy a televízióban jelenleg sugárzott formában (angol nyelven).

~~~

Ezek a kiadványok megrendelhetők weboldalunkon.

Szeretünk,

Andrew és Jamie

P.S. Legfrissebb hírekért a coloradói Charis Bibliaiskolánk építkezésével kapcsolatban kérlek látogass el weboldalunkra és tekintsd meg miként változnak bőkezű adományaid téglává és malterré, ahol ezreket készítünk fel és tanítunk majd.