Roe kontra Wade

2020. januári hírlevél – Roe kontra Wade

Az abortusz sok keresztény számára fontos téma. A probléma csak az, hogy sokak számára pusztán egy téma. Pedig ez élet-halál kérdése. A Biblia ilyen kérdésekben nem ad harmadik választási lehetőséget.

„Tanúul hívom ma ellenetek az eget és a földet, mert elétek adtam az életet és a halált, az áldást és az átkot. Válaszd hát az életet, hogy élhess te és utódaid is!”

5Mózes 30,19

Egy ártatlan gyermeknek nincs meg a képessége arra, hogy az életet válassza. Nekünk, keresztényeknek kell választanunk helyette. Nekünk kell azok helyett szólnunk, akiknek nincs hangjuk. Ha mi nem tesszük meg, ki fogja? Valószínűleg ez az egyik legnagyobb probléma, amellyel szembenézünk az Egyesült Államokban, ezért fektetek ekkora hangsúlyt arra, hogy álljunk ki az igazságért ebben a kérdésben.

Idén lesz 47 éves a Roe kontra Wade ügy, melynek eredményeképpen hazánkban legalizálták az abortuszt. Becslések szerint azóta hozzávetőleg hatvanmillió gyermeket vetettek el Amerikában. Ez a szám nem foglalja magába New York és Kalifornia be nem jelentett abortuszait. Ez rettenetes. Ha ez egyszer meg fog változni, az nem az istentelenek és a haladó szellemiségűek miatt lesz. Nem, ők egyre nagyobb istentelenségre igyekeznek. Már azt is tervezgetik, hogyan ölhetik meg az újszülötteket. Ez azt bizonyítja, hogy itt soha nem a nők jogairól volt szó, vagy arról, hogy a még meg nem született gyermek embernek számít-e. A Szentírás már régen rendezte azt a kérdést, hogy mikor kezdődik az emberi élet:

„Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, és mielőtt a világra jöttél, megszenteltelek, népek prófétájává tettelek.”

Jeremiás 1,5

Az Ige azt állítja, hogy mielőtt Jeremiás megszületett volna, Isten már elhívta és elrendelte őt. A gondolat, hogy a gyermek az anyaméhben csak egy darab hús és nem egy valóságos személy, hazugság. Isten – minden élet szerzője – azt mondja Igéjében, hogy az emberi élet már a születés előtt elkezdődik. Pál apostol azt írja, hogy Isten elválasztotta őt az anyaméhétől fogva. (Galata 1,15) Azt is olvashatod, hogy amikor Erzsébet várandós volt Bemerítő Jánossal, azt mondta: „Mert íme, amint meghallottam köszöntésed, ujjongva mozdult meg méhemben a magzat.” (Lukács 1,44). Gábriel arkangyal kijelentette János apjának, hogy a gyermek „már anyja méhétől betelik Szent Szellemmel”. (Lukács 1,15) Isten nem tölt be Szent Szellemmel egy darab húst, csak egy ember töltekezhet be Szent Szellemmel! Hazudnak arról, hogy mi számít emberi életnek. Emiatt pedig sok millió – ha nem sok milliárd – gyermek halt meg az anyaméhben, amelynek a legbiztonságosabb és legszentebb helynek kellene lennie ezen a Földön. Állást kell foglalnunk. Ezzel az igazságot szólom szeretetben. (Efézus 4,15)

Ismerek olyanokat, akikre az abortusz minden szempontból hatott. Hazudnak, amikor azt mondják, hogy ez semmi más, csak egy egyszerű eljárás. Hallok beszámolókat arról, hogy a gyermek mellett az anya is belehalt az abortuszba. Ezzel az „eljárással” senki sem nyer, csakis az ördög.

A világ azt mondja, hogy az abortusz személyes dolog, nincs semmi szellemi vonatkozása. Ám ez nem igaz. Az ördög az élet minden formáját gyűlöli, és a világi rendszereken keresztül propagálja tervét, másnak beállítva, mint ami valójában. Ez több mint pusztán egy fontos téma. Ez harc az életért. Ébredjünk fel és válasszuk az életet!

Évek óta ez a meggyőződésem, ezért elhatároztam, hogy alapítok egy terhességi központot. Miközben a létrehozásán fáradoztam, tudomásomra jutott, hogy már van egy ilyen létesítmény itt Colorado Springsben, csak még nem hívták fel rá a nyilvánosság figyelmét. Felkerestem a terhességi központot vezető hölgyet, hogy segíthetek-e neki minél többekhez eljuttatni a hírét. Kibéreltem egy helyet a bevásárlóközpontban, ahol a The Silent Scream (Néma sikoly) című abortuszellenes filmet vetítettem két hétig, és a terhességi központ szórólapjait osztogattam. Egy év alatt a havi három felkeresés több mint százra nőtt. Még a coloradói The Gazette Telegraph címlapjára is felkerült a terhességi központ, mivel El Paso megyében a felére, Colorado államban pedig a kétharmadára csökkent az abortuszok száma. Ez történik akkor, ha közbelépünk.

Most azt kérdezheted: „És én mit tehetek?” Először is imádkozhatsz érte. Isten majd mutat valamit, amit tehetsz. Valószínűleg először a baráti körödben érinthetsz meg másokat. Ismered az igazságot. Ha hallasz valakit olyan dolgokról beszélni, amelyek ellentétesek az Igével, mondd el nekik az igazságot. Az igazság fogja őket szabaddá tenni. (János 8,32)

A januári Evangéliumi igazságok című televíziós programban öt részt a Roe kontra Wade ügynek szenteltem (2020.01.20 – 2020.01.24). Interjút készítettem olyan nőkkel, akiknek az életére komoly hatást gyakorolt az abortusz. Az ő bizonyságaikat összegyűjtöttük egy pendrive-ra más hasonlóan érintett nők interjúival együtt. Ők mostanra már a legnagyobb védelmezői a még meg nem született csecsemők életének. Az USB-pendrive a Choose life: Interviews and Testimonies (Válaszd az életet: Interjúk és bizonyságok) címet viseli és az Observing All Things (Megtartva Jézus minden parancsolatát) című füzetével együtt kapható. A füzet a tanítványképzés remek eszköze, amely fontos társadalmi kérdésekkel foglalkozik (teremtéstörténet, abortusz és homoszexualitás). Rendeld meg ezeket az anyagokat még ma!  Komoly segítséget nyújtanak, hogy kiállj az igazságért ebben a kultúrában.

Az említett anyag angol nyelven a https://www.awmi.net/life/ weboldalról rendelhető meg.

 

Szeretettel,

Andrew és Jamie

 

Ha te vagy valamelyik ismerősöd bizonytalanok vagytok, hogy mit is állít a Biblia az abortuszról, szerezd be Andrew Choose life: Interviews and Testimonies (Válaszd az életet: Interjúk és bizonyságok) című anyagát. Ez a pendrive olyan emberek történeteit tartalmazza, akik túlélték az abortuszt, és rámutat, hogyan hat az abortusz a nőkre és meg nem született gyermekeikre. A pendrive-hoz tartozik Andrew Observing All Things (Megtartva Jézus minden parancsolatát) című füzete, amely az abortusszal, a teremtéssel és a homoszexualitással foglalkozik. Szerezd be még ma!

 

Tantervi témakörök: a szolgálat új mérföldköve!

  • március 23. – Andrew-t természetfeletti módon megérinti a Szent Szellem, és elindítja szolgálatát, amely milliók életét változtatja meg.
  • január 3. – Elindul Andrew televíziós sorozata, az Evangéliumi igazságok. Az Úr ezt mondja neki: „Még csak most kezded a szolgálatod.”
  • január 31. – Az Úr a Zsoltárok 78,41 alapján szól Andrew-hoz, hogy korlátozta Őt a kicsinyes gondolkodásával. Andrew megbánta, és nagyobb célokat tűzött ki.
  • augusztus 13. – A Healing is Here (Itt a gyógyulás) konferencián bemutatkozik a szolgálat ötvenéves történetének első tantervi témaköre, a gyógyulással foglalkozó Charis Healing University.

A tanítás mindig is Andrew szolgálatának középpontját képezte. Az Andrew Wommack Ministries most már új módon – tanterv alapján – is tanítja Isten Igéjét. 2018-ban az Úr szólt Andrew-hoz, hogy dolgozzon ki és adjon ki tanterveket a szolgálata hátralévő idejében. Az Úr azt is kijelentette neki, hogy ezek az anyagok legyenek „multimédiások”. Így minden előadás:

  • nézhető
  • hallgatható
  • tanulmányozható egyedül – munkafüzet segítségével
  • tanulmányozható csoportosan – kinyomtatható munkalappal
  • videóra vett bizonyságokat tartalmaz az adott témában

Az Úr két sorozatot helyezett Andrew szívébe: Charis University (Charis egyetem) és Biblical Worldview (Bibliai világnézet) címmel.

 

Charis University-sorozat

A sorozat első része a gyógyulással kapcsolatos Charis Healing University. Ez a tananyag három részből áll:

Számíts rá! – ez segít a tanulóknak hinni a gyógyulásban.

Tapasztald meg! – ez segít nekik átvenni a gyógyulást, amiben hisznek.

Bátoríts másokat! – ez pedig segít mások felé szolgálni a gyógyulás területén.

Mindhárom rész fejenként 16 előadást tartalmaz videó és hanganyag formában, két „Kérdezz-felelek” részt szintén videó és hanganyag formában, videóra vett bizonyságokat, egy munkafüzetet és nyomtatható munkalapot a csoportos tanulmányozáshoz. Az előadásokat Andrew Wommack tartja a Charis Bibliaiskola hat másik felkent oktatójával együtt. A sorozat következő része már kidolgozás alatt áll Charis Relationship University címmel. Ez a kapcsolatokról szól és az előzővel azonos a felépítése: Számíts rá!, Tapasztald meg!, Bátoríts másokat!. Várhatóan 2021-ben jelenik meg.

 

Charis Relationship University – Élőben az egyetemről! A kapcsolatokról szóló 2021-es csomag bevezetőjeként a Charis Bibliaiskolából minden hétfőn élőben közvetítjük a Charis Relationship University – Élőben az egyetemről! című adást 2020. január 13-tól május végéig. Az élő adást a https://www.awmi.net/ weboldalon követheted angol nyelven. A műsorban név nélkül, biztonságos környezetben oszthatod meg aggodalmaidat és teheted fel kérdéseidet. A kérdéseket és a rájuk adott válaszokat beépítjük az új kurzus tantervébe.

 

Biblical Worldview-sorozat

A bibliai világnézetről szóló sorozat szintén a tanterv multimédiás csomagjának részét képezi, de egy bizonyos mértékben eltér majd a Charis University-sorozattól. Az előadásokat Andrew fogja tartani a bibliai világnézet neves szakértőivel együtt. Az első rész a Foundational Truths (Alapigazságok) címet viseli, és 2020 júliusában mutatjuk majd be a nyári családi konferenciánkon. A második rész, ami a szexualitásról fog szólni, tervezés alatt áll.

Amikor az Úr Andrew-t valamire kéri, az általában nagy dolog. Az 1Tesszalonika 5,24 szerint azonban „hű az, aki elhív erre titeket; és ő meg is cselekszi azt”. A tantervi témakörök világa fontos mérföldkő a szolgálat számára, ugyanakkor az Úr már mindent megadott Andrew-nak ehhez a kiváló munkához, hogy nekünk könnyebb legyen elhinnünk és átvennünk mindazt, ami Krisztusban már a miénk!

 

AWMPact: Vietnam elérése

„Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet…”

Máté 28,19

Az Andrew Wommack Ministriesnél komolyan vesszük Jézus parancsolatának betöltését. Ennek egyik módja a Tanítványság Evangelizáció (TE) elnevezésű program. Ez egy 48 előadásból álló kurzus, amelyet a Mark Rowe vezette Discipleship Evangelism Missional Outreach (DEMO) csapata tesz elérhetővé mindenki számára.

Lesley, Mark felesége és a TE fordítási vezetője így beszél erről: „Az evangélium üzenete a Tanítványság Evangelizáció anyagán keresztül bizonyítottan emberek, családok, közösségek és nemzetek életét változtatja meg szerte a világon. Az anyag ingyenesen letölthető harminc nyelven a https://www.awmi.net/about-us/demo/ weboldalról (magyar nyelven a https://awme.hu/videok/e-konyvek/ weboldalon). További tizenkét fordítás még véglegesítésre vár. A DEMO így segíti Andrew látásának megvalósítását, hogy az evangélium minél messzebbre és minél mélyebbre jusson el.”

Isten folyamatosan nyitja meg az ajtókat, hogy a Tanítványság Evangelizáció anyagát minél több nyelvre lefordítsuk, hogy elvigyük az evangéliumot azoknak is, akik még nem hallották.

2018-ban Mark és Lesley előadást tartott Woodland Parkban a Charis Bibliaiskola elsőéves hallgatóinak a DEMO munkájáról és a Tanítványság Evangelizáció anyagainak fordításáról. „Ennek eredményeként az egyik elsőéves hallgató, Lan odajött hozzám – meséli Lesley –, és a TE program sikerétől felbuzdulva felajánlotta, hogy lefordítja anyanyelvére, vietnami nyelvre. Már hónapok óta imádkoztam egy ilyen lehetőségért, de nem ismertem senkit, aki beszélte volna a vietnami nyelvet és a Bibliaiskola jelenlegi vagy volt hallgatója, esetleg a szolgálat partnere lett volna. Ezért Lan segítsége Isten áldása volt, és válasz az imámra. Emellett azonban szükségünk volt egy vietnami lektorra is. Emlékszem, akkor azt mondtam, hogy imádkozni fogunk egy lektorért.”

Mint mindig, Isten most is hűséges volt. 2019 augusztusában vietnami látogatása alkalmával Lesley a legnagyobb meglepetésére összefutott Lannal, aki éppen beteg nagymamáját látogatta meg Vietnamban. Egy sor isteni találkozásnak köszönhetően Lesley és Mark megismerkedett Lan édesanyjának pásztorával (személyazonossága védelmében X pásztornak fogjuk hívni).

„Csodálatos időt töltöttünk együtt ezzel a hittel telt fiatal férfival, aki megosztotta velünk a történetét – jegyzi meg Lesley. – Mi pedig bizonyságot tettünk arról, hogy pásztorokként használtuk a Tanítványság Evangelizáció anyagát a gyülekezetünkben, sőt ezt világszerte használják, és az ő számára is áldás lenne. Mi nem tudtuk volna összehangolni ezt a találkozást – maga Isten ment előttünk, és úgy vezette a lépteinket, hogy Vietnamban találkozzunk. X pásztor készségesen vállalkozott a lektori feladatra.” Már több témakör anyagának fordítását ellenőrizte.

„Az a tervünk, hogy az ő segítségével 2020 elejére ingyenes PDF formátumban elérhetővé tesszük a Tanítványság Evangelizáció kurzus első szintjét vietnami nyelven. Milyen hatalmas áldás!” – mondja Lesley.

Tekintsd meg az TE összes fordítását a https://www.awmi.net/about-us/demo/ weboldalon. Hála nagylelkű támogatásodnak, nemzeteket érünk el, és a vietnamiak is Krisztus tanítványaivá válnak!

 

Megváltoztatjuk Costa Ricát

A Charis Bibliaiskola, mint egy híd, segít az embereknek a „normális” életből átlépni a természetfelettibe. Erről szól Jon Rand története. Jon a Charis Bibliaiskola volt hallgatója és egy tévétársaság vezetője. Útja során felismerte, hogy mennyei kapocsnak kell lennie Isten és egy csoport csodáért imádkozó ember között.

A Charis másodéves hallgatójaként missziós útja Costa Ricába vezetett, Suretka városába. Jont és csapatát elvitték az őshonos bribri nép helyi gyülekezetébe. Jon így emlékszik vissza: „Ahogy beléptem a házba… lenyűgözött az az egyszerűség, ami fogadott. A hívők egy fekete ponyva alatt gyűltek össze, amit cölöpök segítségével a ház ereszeiről feszítettek ki egészen a kertig, és szorosan a fákhoz rögzítették minden oldalon.”

Az összejövetel végén Xinia Aguirre pásztor elmondta a Charis hallgatóinak, hogy a közössége hisz abban, hogy 2018-ra gyülekezeti ház fog épülni azon a helyen. „Gondoskodj róla, hogy megépüljön” – mondta Isten Jonnak. Isten nem arra kérte Jont, hogy egyedül csinálja. Az ő feladata az volt, hogy összegyűjtse az ehhez szükséges pénzt és irányítsa a projektet.

A föld megvásárlásához és a gyülekezeti ház felépítéséhez Jonnak 14 ezer dollárra volt szüksége. Amint visszatért missziós útjáról, egyből adománygyűjtésbe kezdett. Három hét alatt megvolt a teljes összeg, és az adománygyűjtés végére 17 200 dollár folyt be. Ez egy igaz csoda volt! Isten gondoskodott gyülekezeti házról a népének Suretkában.

„Gracias a Dios (Hála Istennek!) – fejezte ki háláját Aguirre pásztor. – Ez a gyülekezet az élő Krisztust fogja képviselni. Az emberek látni fogják, hogy Isten nagy dolgokat cselekszik ezen a helyen.” Hála a szolgálat barátainak és partnereinek, az olyan hallgatók, mint Jon hídként kapcsolhatják össze az embereket Isten áldásával!

Ha szeretnél a partnerünk lenni, látogass el a https://awme.hu/partnerseg/ weboldalra.

 

Fedezd fel a sorsod, és készülj megélni!

Egy ismeretlen úton mindig könnyebb idegenvezetővel végigmenni. Keresztényként a Szent Szellem a vezetőd és a Biblia a térképed sorsod ösvényén. De nem válna-e a hasznodra, ha lennének melletted mentorok és támogatók, akik már nálad előrébb járnak azon az úton, amit te most taposol?

Immár 25 éve segítünk az embereknek sikeresen járni ezt az utat. A Charis Bibliaiskola szeretettel meghív a Charis nyílt napokra 2020-ban. Ezen a különleges eseményen közösségben lehetsz hasonló gondolkodású és érdeklődésű emberekkel, és megismerheted azokat a tevékenységeket, amelyekben részt vesznek hallgatóink. Itt megízlelheted, mit tartogat számodra a Charis!

A nyílt nap ingyenes. Látogass el április 15. és 17. között Woodland Parkba (Colorado) a Charis Bibliaiskola világszínvonalú konferencia- és előadó-művészeti központjába, az Auditóriumba.

 

Közelgő események és konferenciák

 

Február

Real Life Church

Kurt és Terry Owen pásztor
Február 5. (Port St. Lucie, Florida)

Evangéliumi Igazságok konferencia – Orlando
Február 6–8. (Orlando, Florida)

 

Március

Charis Men’s Advance (férfi konferencia)

Március 12–14. (Woodland Park, Colorado)
A.R.M.I .konferencia

Március 23–25. (Woodland Park, Colorado)

 

Április

Isten velünk van – Musical

Április 3–5. (Woodland Park, Colorado)

Charis nyílt napok

Április 15–17. (Woodland Park, Colorado)

Living Word Keresztényközpont

Mac és Lynne Hammond pásztor

Április 25–26. (Brooklyn Park, Minnesota)

Don’t Limit God (Ne korlátozd Istent) – Konferencia

Vendég előadó: Jesse Duplantis

Április 30 – Május 1. (Woodland Park, Colorado)

 

Május

Kegyelem és hit 2020 konferencia – Egyesült Királyság

Május 22-25. (Telford, Egyesült Királyság)

 

Június

Kingdom Business Summit – Üzleti konferencia

Június 10–12. (Woodland Park, Colorado)

 

 

Vélemény, hozzászólás?